ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

Πάτρα, 28– 01– 2008

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776

Ηλ. Διεύθυνση: aelmeahaias@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το ανελέητο «κυνήγι» των Αφγανών πολιτικών προσφύγων

Συνάδελφοι,

Εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε ότι στις μέρες μας ζούμε τη μαζικότερη ιστορικά μετακίνηση πληθυσμών και λαών στον πλανήτη. Διαχρονικά η κατεύθυνση της μετακίνησης ήταν και είναι από τις φτωχές και εξαθλιωμένες περιοχές προς τις πλούσιες και αναπτυγμένες. Αιτία της μετανάστευσης η φτώχια, αιτία της προσφυγιάς οι πόλεμοι, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στη χώρα του μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων είναι και οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται… λαθρομετανάστες. Τόσο η χώρα μας, όσο και η ΕΕ, αφού συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, έχουν τη πολιτική ευθύνη της μετανάστευσης, και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής των Αφγανών προσφύγων, στην προσπάθεια να φτάσουν οι περισσότεροι μέχρι τη Δύση.

Λόγω λοιπόν αυτών των συνθηκών και τη μη επίλυση του ζητήματος με θεσμικό τρόπο, παρατηρείται τις μέρες μας μια άγρια απώθηση αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση η οποία δεν εφαρμόζει ούτε καν τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως Χώρα, οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων σε συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που δεν προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της πόλης μας, που ξέρουν καλά τι σημαίνει προσφυγιά.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Θα αντισταθούμε στις επιχειρήσεις «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.