ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στο λιμάνι της Πάτρας προσπαθεί να δέσει η υποκρισία και ο ρατσισμός

«Πάτρα, η πύλη προς τη Δύση» είναι το μήνυμα του Δήμου Πατρέων στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για τους εκατοντάδες πρόσφυγες της πόλης, όμως, είναι μια πύλη της Ευρώπης-Φρούριο. Πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν, βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στην πόλη της Πάτρας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν λαθραία στα πλοία για την Ιταλία, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική τους ακεραιότητα και την ελευθερία τους.

Εγκλωβισμένοι, καθώς δεν μπορούν με νόμιμο τρόπο ούτε να μείνουν ούτε να φύγουν από τη χώρα, ούτε βέβαια να γυρίσουν στην πατρίδα τους, από την οποία έφυγαν λόγω του πολέμου και της φτώχειας. Άστεγοι ή εγκατεστημένοι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με παράγκες, οι πρόσφυγες της Πάτρας -που σε μεγάλο ποσοστό είναι ανήλικοι- είναι οι σύγχρονοι παρίες του πολιτισμού μας, άνθρωποι χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, θύματα της παράλογης και ρατσιστικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της αναλγησίας και εγκατάλειψης από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές αρχές.

Το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη της Πάτρας και τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος προσφύγων είναι μια κρίσιμη δοκιμασία όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά για όλους και όλες μας. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά δεν είναι απλώς κάποια τοπικά ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες του λιμανιού ή ρατσιστικές ομάδες, αλλά οι ίδιες οι τοπικές αρχές που προωθούν και συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός κλίματος ξενοφοβίας και «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο Δήμος και η Νομαρχία, αντί να διεκδικούν από την κυβέρνηση αρωγή για να βελτιώσουν τις συνθήκες στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για να εκδιωχθούν από την Πάτρα. Για τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο κ. Φούρα μόνη λύση είναι η καταστολή, καθώς αρνείται με ένταση κάθε συζήτηση για τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου υποδοχής. Από την άλλη, ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Κατσικόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, «καλεί» τους κατοίκους να αναλάβουν δράση εναντίον των προσφύγων.

Η υποκρισία, όμως, έχει και τα όρια της.

Δεν μπορούμε να είμαστε στο πλευρό των λαών του Αφγανιστάν και του Κουρδιστάν όταν αυτοί βομβαρδίζονται, και όταν φτάνουν στην πόρτα μας να μιλάμε για «κίνδυνο από τις ορδές των λαθρομεταναστών».

Δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυμπανίζει την αντιρατσιστική του στάση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, να τους καλεί να ψηφίσουν για την ανάδειξη του προέδρου του και από την άλλη να μην αντιδρά στα ξενοφοβικά κηρύγματα του Δημάρχου που στηρίζει.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τα μηδενικά ποσοστά αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στην παρανομία και τη στέρηση κάθε δικαιώματος.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη βία, τον εξευτελισμό και τους βασανισμούς προσφύγων από το λιμενικό και την αστυνομία στο λιμάνι της Πάτρας στα σύνορα και στα κρατητήρια.

ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ