ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΧΑΪΑΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας 11-03-2008

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών


Σύμφωνα με μηνυτήρια αφορά που κατατέθηκε στις 29-2-08 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, από την Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, έξι μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της Πάτρας υπέστησαν ξυλοδαρμούς και άλλες βίαιες πράξεις.

Δράστες, σύμφωνα με την αναφορά είναι αστυνομικοί και λιμενικοί οι οποίοι δεν δίστασαν να πετάξουν κάποιους απ’ τους μετανάστες στη θάλασσα. Τα συγκεκριμένα περιστατικά συνέβησαν από 22 έως 26 Φεβρουαρίου 2008 με θύματα μετανάστες που βρέθηκαν στο χώρο του λιμανιού, ενώ σε δυο από τις περιπτώσεις τα θύματα ήταν ανήλικοι. Η βιαιότητα των οργάνων ήταν τέτοια που σε ανήλικο 16 ετών έσπασαν το χέρι ενώ σε άλλους προκάλεσαν αιματώματα και μώλωπες. Είναι η πρώτη φορά που συγκεκριμένοι μετανάστες επώνυμα κατήγγειλαν τα περιστατικά και είναι στη διάθεση των αρχών να καταθέσουν για τις βιαιοπραγίες που υπέστησαν.

Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην διοικητική και δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, με κίνδυνο οι συγκεκριμένοι μετανάστες να φύγουν από την περιοχή.

Επειδή παρόμοια περιστατικά εκθέτουν τη χώρα μας και επιδεινώνουν μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να ζητήσει την άμεση και σε βάθος εξέταση των καταγγελλομένων και την απόδοση ευθυνών στους δράστες;

2. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά;

3. Πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει τις συλλήψεις ανηλίκων, οι οποίοι πρόσφατα τέθηκαν υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα

Ο ερωτών βουλευτήςΝίκος Τσούκαλης