ΜΗ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα δεν είναι ασφαλές μέρος για όσους χρειάζονται προστασία». Με τη φράση αυτή ο B.Vandvik, γενικός γραμματέας του Ευρωπαiκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ECRE), ενέταξε τη χώρα μας στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα χορήγησης ασύλου.


Το Συμβούλιο καλεί όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να σταματήσουν αμέσως τη μεταφορά προσφύγων προς την Ελλάδα (όπως επιβάλλει το σύστημα του Δουβλίνου για όσους εισήλθαν αρχικά στη χώρα μας αλλά συνελήφθησαν σε άλλα κράτη).

Τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παραβιάζονται συστηματικά, τονίζεται στην ανακοίνωση-καταπέλτης για την πάγια πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, ιδίως μετά το 2001.

Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο δείκτη χορηγήσεων ασύλου σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τον περασμένο χρόνο άναψε το πράσινο φως μόλις στο 0,04% των αιτήσεων και το 2006 στο 0,05%, αναγνωρίζοντας μόλις 39 και 11 πολιτικούς πρόσφυγες ανά αντίστοιχο έτος.

Οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί αποτελούν τον κύριο όγκο όσων ζητούν άσυλο, φοβούμενοι πολιτικές διώξεις στις χώρες τους.

Οσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελούν απλώς ένα σύμπτωμα πολλών σοβαρών μειονεκτημάτων του συστήματος του Δουβλίνου, παρατηρεί το Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες τροποποιήσεις, όπως:

* Αναστολή της μεταφοράς προσφύγων σε κράτη που δεν μπορούν να εγγυηθούν πλήρη και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

* Καλύτερες εγγυήσεις επανένωσης των οικογενειών, με έμφαση στα παιδιά.

* Βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/04/2008