Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ, μέλους της Ν.Ε. Αχα'ι'ας του ΣΥΝ
Προκειμένου να εξετασθεί μια αίτηση μετανάστη για παραμονή στη χώρα μας, έπρεπε να είχε αυτός στην κατοχή του την προηγούμενη άδεια ή βίζα. Ωστόσο ο νόμος ορίζει, ότι όταν πρόκειται για εξαιρετικούς λόγους προβλέπεται η δυνατότητα, με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής, να παρέχεται σε αυτόν άδεια διαμονής.
Αυτό το τόσο απλό, δεν είχε γίνει δυνατόν να κατανοηθεί από τους υπευθύνους στον τόπο μας (Υπουργούς, Νομάρχες, Δημάρχους κ.λ.π.) επί τόσο καιρό. Ώσπου άρκεσε η απεργία πείνας των δεκαπέντε μεταναστών στα Χανιά για να αφυπνιστεί ο Υπουργός Εσωτερικών .
Προφασιζόταν έλλειψη διεξόδου στη Νομοθεσία, για να τους χορηγήσει άδεια παραμονής. Τίποτε δεν εμπόδιζε τον κ. Υπουργό και δεν τον εμποδίζει να υπογράφει παραμονή σε πρόσφυγες και μετανάστες. Απλά έπρεπε και πάλι να γίνουμε ρόμπα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε να προχωρήσει στα αυτονόητα.
Η «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών» που μερίμνησε για το θέμα - όσο οι απεργοί πείνας τραβούσαν τον ανήφορο του Γολγοθά τους - επισημαίνει ότι μπορεί ο κάθε Υπουργός να υπερκεράσει τα τυπικά κωλύματα εφόσον συντρέχουν «λόγοι υγείας ή ειδικοί λόγοι».
Έτσι ο Υπ. Εσωτερικών υπέγραψε τη σχετική απόφαση, μετά και την παράσταση προς αυτόν του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου που έφερε το θέμα και στη Βουλή. Και οι μεν απεργοί μετανάστες πήραν την άδεια παραμονής, η δε Ευρωπαική Επιτροπή καμία ενόχληση.
Το δε ΦΕΚ αναφέρει: «Σε ιδιαιτέρως εξαιρετικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την συνδρομή επείγουσας ανάγκης για την διαφύλαξη της υγείας υπηκόων Τρίτων Χωρών, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα της επίτευξης των στόχων του Ευρωπαικού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, οι οποίες δεν πληρούν τις οριζόμενες από τις διατάξεις του ν. 3386/05 όπως ισχύει (..) δύνανται να παραπέμπονται στη ανωτέρω Επιτροπή από τον υπουργό Εσωτερικών».
Και το ερώτημα έρχεται αβίαστα. Δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για εκείνους τους σύγχρονους αθλίους του Β. Ουγκό που ξημερωβραδιάζουν στα λασπόνερα του καταυλισμού της Τερψιθέας, όταν μάλιστα ανάμεσά τους είναι παιδιά που έφυγαν από το Αφγανιστάν για να μην τα επιστρατεύσουν αναγκαστικά οι Ταλιμπάν;
Αυτό το ερώτημα έβαλε και ο Αφγανός δημοσιογράφος Μπασίρ που πήρε άσυλο στην Ιταλία και μίλησε στην Πάτρα, την π. Παρασκευή, στα πλαίσια της εκδήλωσης του περιοδικού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Αλλά και Ιταλίδα ακτιβίστρια Αλεσάντρα, της οργάνωσης «Rassismo stop» που κάνει διδακτορικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επισκέφθηκε τον καταυλισμό με τα μέλη της «Κίνησης Προστασίας Μεταναστών και Προσφύγων», απόρησε με αυτά τα χάλια που είδε. Αργότερα στην ομιλία της για τους πρόσφυγες στην Ιταλία εξομολογήθηκε: «Έλεγα ότι στην Ιταλία η κατάσταση για τους πρόσφυγες είναι άσκημη. Τώρα με ό,τι διαπίστωσα, ομολογώ ότι εδώ είναι ακόμη πιο χειρότερα».
Τα άκουγα όταν μετάφραζε ο πατρινός γιατρός Ηλ. Παρασκευόπουλος και έλεγα μέσα μου: ''Πάλι για το γάιδαρο καβάλα θα είμαστε ως πόλη, όταν η Αλεσάντρα θα δημοσιεύσει το διδακτορικό της''.
Γιατί όπως είπε, στη Βενετία για παράδειγμα, ο Δήμος, με δήμαρχο έναν αριστερό φιλόσοφο της ιταλικής διανόησης, αναλαμβάνει τη διαχείριση κέντρου φιλοξενίας των προσφύγων, σε μονοκατοικίες στο δασάκι στην άκρη της πόλης, για ένα 8μηνο περίπου, μέχρι να τους δοθεί το άσυλο. Η δε κυβέρνηση Πρόντι έχει φροντίσει και με νόμο θεσπίστηκαν ετησίως κονδύλια για τους πρόσφυγες. Όποιος δε, πρόσφυγας περάσει τη λιμενική ζώνη απαγορεύεται να απελαθεί.
Ας τα μαθαίνουν όσοι δεν τα γνωρίζουν και ας τα ακούνε όσοι λένε πως τους απαγορεύει η Κοινότητα να δώσουν χαρτιά στους πρόσφυγες. Και τέλος ας ρωτήσουν και τον κ. Παυλόπουλο, αν αμφιβάλλουν!
Πηγή: Δημοσιεύτηκε το Σάββατο 14-2-09 στην Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ Πάτρας