ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα 5/2/2008

ΤΕXΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΠΑΤΡΑΣ Αριθμ.Πρωτ.209/5/2

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κουκούλι Πάτρας

263 34 Πάτρα

Πληροφορίες: Μ.Πενταράκη

Τηλέφωνο 2610- 369121 (125)

FAX 2610-369174


ΠΡΟΣ:

Μέλη Ε.Π.

ΜΜΕ

Αρμόδιοι Φορείς

ΣΚΛΕ

Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας

Ψήφισμα Αλληλεγγύης προς τους Πρόσφυγες,

Εμείς τα μέλη του συμβουλίου της Κοινωνικής Εργασίας ξέρουμε ότι στις μέρες μας ζούμε τη μαζικότερη ιστορικά μετακίνηση πληθυσμών στον πλανήτη. Ιστορικά, η κατεύθυνση της μετακίνησης ήταν και είναι από τις φτωχές και εξαθλιωμένες περιοχές προς τις πλούσιες και αναπτυγμένες. Βασική αιτία της μετανάστευσης η φτώχια. Βασική αιτία της προσφυγιάς οι πόλεμοι, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στη χώρα του μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ειρήνη.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων και των αυταρχικών καθεστώτων είναι και οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, που ζουν στην πόλη της Πάτρας, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται… λαθρομετανάστες. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και ότι ό κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του. Ο κώδικας δεοντολογίας των κοινωνικών λειτουργών αναφέρει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί οφείλουν να αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής διάκρισης καθώς και να προασπίζουν τον χάρτη των οικουμενικών ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά, καλούμε τους συναδέλφους/ισσες, φοιτήτριες/τές και συμπολίτες μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών και λοιπών προσφύγων και να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων και μεταναστών/στριών. Καλούμε, επίσης, τους κατοίκους της Αγιυάς, όπου βρίσκεται ο πρόχειρος καταυλισμός, να απαιτήσουν κι αυτοί μαζί με μας την άμεση επίλυση της κατάστασης, μέσα όμως από μια λύση που να μην αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αναγνωρίζουμε ότι για να λυθεί η επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής της Αγιυάς θα πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις κατεδάφισης και να ξεκινήσουν οι «επιχειρήσεις κατασκευής’ ενός σταθμού φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανοικτός και κομμάτι της Πατρινής κοινωνίας που να προσφέρει αξιοπρέπεια τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους της περιοχής.

Δηλώνουμε ότι τα μέλη του συμβουλίου του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας πρόκειται να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι προσπάθειες αστυνομικής διαχείρισης του προβλήματος όχι μόνο δεν συνάδουν με τη δεοντολογία του κλάδου μας αλλά τον στοιχειώδη ανθρωπισμό, τα ήθη και τον πολιτισμό μας, αλλά ούτε κάν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς απλώς επιχειρούν, εθελοτυφλώντας, να το μεταθέσουν σε άλλο τόπο και χρόνο, ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και όχι αστυνομικού τύπου πολιτικές.. Απαιτούμε να σταματήσει η επιχείρηση «σκούπα». Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς, την κεντρική διοίκηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράση για να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων (με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά). Διεκδικούμε 1. Αναγνώριση πολιτικού ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτικών προσφύγων της περιοχής –Απαιτούμε την νομιμοποίηση όλων λόγω ανθρωπιστικών λόγων- Τήρηση των διεθνών νομικών συνθηκών – Να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των προσφύγων

2. Άμεση εύρεση και δημιουργία χώρου διαμονής – σταθμού φιλοξενίας που να ικανοποιεί τις απαραίτητες ανθρώπινες ανάγκες με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (αναγκαίος αριθμός κλινών, συσσίτιο, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, γραφείο νομικής και κοινωνικής υπηρεσίας και ιατρείο )

Ζητάμε, επίσης,, να αποσυρθεί ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν. Ζητάμε οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπούν σε κοινωνικές δαπάνες. Πιστεύουμε, ακράδαντα ότι μόνο με μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μπορεί να επέλθει η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τις αξίες της κοινωνικής εργασίας καθώς και τον πολιτισμό μας και την δημοκρατική μας κοινωνία και γιατί καθιστά τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στα κυκλώματα διακίνησης του οργανωμένου εγκλήματος . Θεωρούμε ότι βασικό κριτήριο μίας δημοκρατικής κοινωνίας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της και οι Αφγανοί που ζουν στον καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου είναι συνάνθρωποί μας που οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.