ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM


Παιανία 5 Φεβρουαρίου 2008


Εδώ και 13 περίπου χρόνια, η Πάτρα αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης αρκετών προσφύγων, αρχικά Κούρδων και στην συνέχεια Ιρακινών και Αφγανών.

Αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς η φτώχια και οι πόλεμοι σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στην χώρα του μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων είναι οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται….. λαθρομετανάστες. Τόσο η χώρα μας όσο και η ΕΕέχουν την πολιτική ευθύνη της μετανάστευσης και των αθλίων συνθηκών διαβίωσης των Αφγανών προσφύγων, στην προσπάθεια τους να φτάσουν μέχρι την Δύση, αφού συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Λόγω λοιπόν αυτών των συνθηκών και την μη επίλυση του ζητήματος με θεσμικό τρόπο, παρατηρείται στις μέρες μας μια άγρια απώθηση αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δεν εφαρμόζει ούτε καν τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως χώρα, οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων σε συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που δεν θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της πόλης μας, που ξέρουν καλά τι σημαίνει προσφυγιά.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Θα αντισταθούμε στις επιχειρήσεις «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.