ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Πάτρα, Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Υποκρισία και εμπαιγμός της Δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή, με επικεφαλή τον κ. Φούρα, για ακόμα μια φορά έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αδιαφορεί και εθελοτυφλεί για την ανοικτή πληγή που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και η Πόλη μας εξαιτίας της προσφυγιάς στην οποία έχουν εξαναγκαστεί εκατοντάδες άνθρωποι προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες όπου υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση. Εμπαίζει με τον χειρότερο τρόπο πρόσφυγες, πολίτες της Πάτρας και περίοικους!


Τα αιτήματα που κατατέθηκαν από την πλευρά της «Κίνησης», στηρίχθηκαν και από άλλες δημοτικές παρατάξεις, προκειμένου να ζουν οι πρόσφυγες αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, για να σταματήσουν οι άθλιες συνθήκες που δημιουργούνται στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στην Ηρώων Πολυτεχνείου, αφορούσαν:

  • Τη συμβολή και της Δημοτικής Αρχής στην ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών που έχει ένας άνθρωπος για τροφή, νερό, WC, ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, προκειμένου να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες αλλά και σε συνθήκες υγιεινής.
  • Να σταματήσουν οι συλλήψεις και οι βιαιοπραγίες σε βάρος των προσφύγων.
  • Άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για χορήγηση ασύλου.
  • Χωροθέτηση Ανοικτών Ξενώνων Φιλοξενίας, που προβλέπετε και από τους διεθνείς κανονισμούς
  • Δημιουργία στο άμεσο μέλλον Ανοικτών Ξενώνων Φιλοξενίας με συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Υγείας και όποιων άλλων φορέων προβλέπονται από το νόμο, καθώς και σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις π.χ. Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κλπ, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις δήμος Αθηνών, Χίου και αλλού.

Η στάση που κράτησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς απαράδεκτη. Στηριγμένη σε έωλα επιχειρήματα, σε αερολογίες στην κυριολεξία, περί ευθυνών γενικώς του παγκόσμιου Καπιταλισμού και του Ιμπεριαλισμού (άξιες δημοκρατικοσοσιαλιστικές κορόνες, αφού διαφορετικά θα έκανε και την αυτοκριτική του, δεδομένου ότι και ο ίδιος ήταν μέλος της κυβέρνησης που στήριξε την επέμβαση στις χώρες αυτές) κατέληξε, μετά από πρόταση του κ. Φούρα, να ξαναψηφίσει το ίδιο ψήφισμα που η ίδια είχε στηρίξει πριν από σχεδόν δύο μήνες και με το οποίο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την πλευρά του Δήμου. Έτσι επαναλαμβάνεται ένα δακρύβρεχτο ψήφισμα που όμως είναι επί της ουσίας κενό και αποτελεί κατά την κρίση μας εμπαιγμό των πολιτών, των προσφύγων και των περιοίκων.


Με τη στάση της αυτή η παράταξη του κ. Φούρα συνεχίζει την ίδια λογική της αδιαφορίας, απραγίας και υποκρισίας που ακολούθησαν και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ο κ. Δήμαρχος και η πλειοψηφία, με εξαίρεση προς τιμήν του του κ. Καραχάλιου, προχωράει στον καθαρό εμπαιγμό κατοίκων, προσφύγων και πολιτών της Πάτρας. Μάλιστα αντί να πάρει έστω την πρωτοβουλία να ζητήσει από την κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών να συμβάλλουν, όπως επιβάλλεται, στην επίλυση του προβλήματος, προτίμησε απλώς να αναφέρει για ακόμα μια φορά τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού – που υπάρχουν και που είναι τεράστιες – αλλά να μην αποφασίσει ούτε να διεκδικήσει τα στοιχειώδη.


Αρνήθηκε ακόμα να διαθέσει και ένα κοντέινερ στο οποίο γιατροί της «Κίνησης» και της Ε.Ι.Ν.Α. , που προσφέρουν ήδη εθελοντικά της υπηρεσίες τους για εξετάσεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες, με το πρόσχημα ότι θα διωχθεί ποινικά !!!, αν το τοποθετήσει σε ιδιωτικό χώρο. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι υποκριτικό και ψευδές αφού υπάρχει δημόσιος χώρος στον οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί χωρίς να υπάρχει κανένας γραφειοκρατικός λόγος που να το εμποδίζει. Είναι σαφές όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μακριά από την σκέψη του Δημάρχου!


Αυτό που έχει κάνει με την μέχρι τώρα στάση της η Δημοτική αρχή, είναι να αφήνει τους πρόσφυγες στη μοίρα τους, τους κατοίκους να ψάχνουν μόνοι για μια λύση στο αδιέξοδο, τα κυκλώματα δουλεμπορίας να πλουτίζουν, ενώ βρίσκει στήριγμα και κρύβεται πίσω από την αγανάκτηση ορισμένων «γνωστών» μεγαλοεπιχειρηματιών της περιοχής.

Τελικά αν οι πρόσφυγες , οι περίοικοι και η πόλη δεν είναι στους στόχους του κ. Φούρα και της στενής ομάδας του για ποιους αλήθεια κόπτονται. Δεν οφείλουν να το εξηγήσουν στους πολίτες, τους οποίους με την συμπεριφορά τους προσβάλλουν βάναυσα, εκθέτοντας σε όλο τον κόσμο την πόλη μας;

Από τη δική μας την πλευρά ως «Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων προσφύγων και Μεταναστών /στριών» θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από τις Τοπικές Αρχές και την κυβέρνηση να κάνουν το αυτονόητο, να προσφέρουν στους πρόσφυγες αυτά που δικαιούνται.

Ø Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στις απάνθρωπες αυτές συνθήκες αλλά και στους Πατρινούς που θέλουν να συμβάλλουν για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και άθλια κατάσταση που μόνο προβλήματα δημιουργεί (συσσώρευση σκουπιδιών, υπαίθρια αποχωρητήρια, συνωστισμός εξαθλιωμένων ανθρώπων).


Ø Θα συνεχίσουμε, όμως, να απαιτούμε από τις αρχές, κεντρικές, τοπικές και αστυνομικές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα των προσφύγων και όχι να οξύνουν, αντί να επιλύουν όπως οφείλουν την κατάσταση. Επιπλέον, θα είμαστε απέναντι σε κάθε ενέργεια που έχει χαρακτηριστικά ρατσισμού.

Καλούμε όλους και όλες, είτε μένουν στην περιοχή γύρω από τον καταυλισμό είτε όχι, να συμβάλλουν στην προσπάθεια για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, για να βάλουμε τέλος στην υποκρισία και τον εμπαιγμό.


Η αλληλεγγύη μας πηγάζει από το δίκιο αυτών των ανθρώπων και εννοούμε να παλέψουμε για να ακουστεί η φωνή τους, να γίνει κραυγή διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν πρέπει να βρουν θέση στην πόλη μας.

Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /στριών