ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ;

Πάτρα, Τρίτη 1 Απρίλη 2008

Ποιος ευθύνεται για το θάνατο του ανήλικου πρόσφυγα;

Αποτέλεσμα της απελπιστικής κατάστασης και της ομηρίας στην οποία έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πάτρα, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται είναι ο θάνατος ενός 15χρονου και ο βαρύς τραυματισμός ενός 13χρονου πρόσφυγα.
Η απελπισία οδηγεί τους πρόσφυγες συνήθως να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο σε κυκλώματα σύγχρονης δουλεμπορίας για να τους μεταφέρουν κρυφά στην Ιταλία. Επειδή, όμως, τα ποσά είναι μεγάλα που ζητάνε τα διάφορα κυκλώματα, ορισμένοι επιχειρούν να μπούνε κρυφά στα φορτηγά που θα τους περάσουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των δύο ανήλικων προσφύγων, που όταν όμως αντιλήφθηκαν ότι αντί για την Ιταλία πάνε στην Αθήνα, αποφάσισαν να πηδήξουν. Αποτέλεσμα είναι ο τραγικός θάνατος του ενός 15 ετών και ο σοβαρός τραυματισμός του 13χρονου. Άλλοι 3 που πιθανολογείται ότι ήταν επίσης κρυμμένοι, προς το παρόν είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση βρίσκονται.
Από την πλευρά μας ως «Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /στριών» θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί, αφού τα αυστηρά μέτρα στο Λιμάνι που προκρίνονται ως λύση του προβλήματος, αυτό που επιφέρουν είναι προσπάθεια φυγής των προσφύγων με κάθε τρόπο και όχι η λύση του προβλήματος. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί με τους 9 πρόσφυγες που βρέθηκαν μέσα σε φορτηγό ψυγείο και παραλίγο να αφήσουν την τελευταία τους πνοή από το κρύο και ενώ είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Ιταλία.
Η ευθύνη για την κατάσταση ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην ΕΕ που αρνούνται να δώσουν άσυλο στους πρόσφυγες – που το δικαιούνται – και συνεπώς να τους δώσουν τη δυνατότητα αυτοί να μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα και όχι να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικοί φορείς (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος) που παίζουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και δεν απαιτούν από το κράτος να συμβάλλει στην χορήγηση ασύλου αλλά και να αναλάβει τα απαραίτητα για τη φιλοξενία και περίθαλψη των προσφύγων σε σταθμό φιλοξενίας. Ειδικά ο Δήμος δεν προχωράει ούτε στην οριοθέτηση χώρου για δημιουργία χώρου φιλοξενίας.
Αυτό πληρώνουν οι πρόσφυγες! Η επιλογή της ΕΕ, της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, να δώσουν λύση στο πρόβλημα της προσφυγιάς, γεννάει νέα θύματα. Τα θύματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα θύματα που έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ στις χώρες αυτές. Η στάση των αρμόδιων φορέων –τοπικών και κεντρικών - που συνεχίζουν να δείχνουν την αδιαλλαξία και να μην κάνουν τα αυτονόητα για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους δεν είναι ανεύθυνη αλλά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ!

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /στριών