ΠΑΤΡΑ: Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Πάτρα: Η αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες στο στόχαστρο της αστυνομίας

Καταγγελία

Η αστυνομία της Πάτρας έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση εκφοβισμού και παρενοχλήσεων σε βάρος των κινήσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Έπειτα από μια σειρά αστυνομικών «ελέγχων» και εξακριβώσεων στοιχείων σε αλληλέγγυους πολίτες που πλησίαζαν ή έφευγαν από τον καταυλισμό των Αφγανών προσφύγων, το πρωί της Τρίτης 15 Απριλίου, στην παραλιακή οδό της πόλης, έλαβε χώρα ένα πρωτοφανές περιστατικό που καταδεικνύει το μέγεθος που έχει λάβει η αστυνομική ασυδοσία και ο αυταρχισμός στην πόλη της Πάτρας.

Σε μια επιχείρηση που θα ζήλευε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των διερχόμενων οδηγών, δύο περιπολικά πλεύρισαν και ανάγκασαν να σταματήσει στη μέση του δρόμου το αυτοκίνητο που οδηγούσε η δημοσιογράφος Σαλίνια Στρουξ, μέλος τους Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Προσφύγων της Πάτρας. Εξαιρετικά επιθετικοί, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στοιχείων και έψαξαν το αυτοκίνητο, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση-απειλή προς το μέλος του Δικτύου «να προσέχεις».

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εμπνευστές της αστυνομικής επιχείρησης για την εκδίωξη των προσφύγων από την πόλη στοχοποιούν τώρα το κίνημα αλληλεγγύης, όλους και όλες όσες αντιστέκόνται στη βαρβαρότητα και εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι εάν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα μπορέσουν να μας εκφοβίσουν και να κάμψουν την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που διωγμένοι από τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου, της βίας και της εξαθλίωσης, βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα αντιμέτωποι και πάλι με μια νέα βαρβαρότητα.

Είμαστε σαφείς: όσο οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι χωρίς δικαιώματα, όσο τους στερείται το δικαίωμα στο Άσυλο, όσο εξωθούνται στο περιθώριο μιας ζωής στην αθλιότητα, όσο η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της καταστολής και το αίσχος των επιχειρήσεων-σκούπα, εμείς θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους, διεκδικώντας:

- Άσυλο, στέγη και περίθαλψη σε όλους/ες τους πρόσφυγες.
- Να σταματήσει οι επιχείρηση-σκούπα στην Πάτρα και οι μεταγωγές των συλληφθέντων στα κέντρα κράτησης-αποθήκες ανθρώπων του Έβρου.
- Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης και να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας ανοιχτοί στην κοινωνία.
- Να καταργηθεί η διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
- Να καταργηθεί η Συμφωνία του Δουβλίνου.