ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 8/9/2008

Πάτρα, Τρίτη 09 Σεπτέμβρη ‘08

Τα χτεσινά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και της μη βούλησης για επίλυση του προβλήματος των προσφύγων από τη μεριά των αρμόδιων αρχών , είτε τοπικών είτε κεντρικών. Όταν ο μόνος τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι η καταστολή και η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος ανθρώπων που αποτελούν θύματα ενός πολέμου , για τον οποίο δεν φέρουν οι ίδιοι καμμία ευθύνη , τότε είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις. Αυτά είναι τα μόνα πραγματικά αίτια. Αφορμή όμως αποτέλεσε ο βαρύς τραυματισμός από ξυλοδαρμό ενός πρόσφυγα, που βρέθηκε αιμόφυρτος μέσα στο λιμάνι. Οι δικαιολογίες ότι αυτόν τον μετέφεραν άλλοι πρόσφυγες μόνο αστείες μπορούν να χαρακτηριστούν, αντιθέτως είναι η πολλοστή φορά που οι εντολή για περισσότερα κατασταλτικά μέτρα εφαρμόζεται από τις ειδικές δυνάμεις της λιμενικής αστυνομίας. Αυτό το σώμα και όχι γενικά το λιμενικό, δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει τέτοια αγριότητα, είναι οι ίδιοι που έχουν ξαναστείλει στο νοσοκομείο δεκάδες πρόσφυγες αλλά έχουν ασκήσει βία με τον πιο βάρβαρο τρόπο κάθε φορά που έλληνες εργαζόμενοι, λιμενεργάτες, απεργούν. Δεν είναι δηλαδή καθόλου άξιο απορίας και πρωτοφανές.
Την ίδια στιγμή που όλα αυτά διαδραμματίζονται μπροστά στα μάτια μας, ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ τόσο καιρό απέφευγαν το ερώτημα και παρακολουθούσαν από τις καρέκλες των γραφείων τους, τώρα θέλουν να φτιάξουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης προκειμένου να λύσουν υποτίθεται το πρόβλημα των προσφύγων. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα δώσει λύση ούτε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και οι Πατρινοί και που οι δυσκολίες αυτές αποτελούν αποτέλεσμα τις πολιτικής επιλογής των αρμοδίων που χρόνια τώρα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Η μόνη λύση στο πρόβλημα των προσφύγων είναι η παροχή ασύλου , το οποίο δικαιούνται βάση όλων των διεθνών συνθηκών μιας και προέρχονται από εμπόλεμη περιοχή και η δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου φιλοξενίας όπου θα τους παρέχονται όλες εκείνες οι συνθήκες που αντιστοιχούν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι να δημιουργηθεί μια φυλακή. Αυτό θα δώσει και διέξοδο και στο αδιέξοδο που έχουν οδηγησει οι αρμόδιοι φορείς με τη στάση τους όλους τους Πατρινούς και όχι να τους αφήνουν τόσο τους Πατρινούς όσο και τους πρόσφυγες να βρούν μόνοι τους λύση σε ένα κοινωνικό ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις.

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /στριών