ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Το 1o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πάτρα, που διοργανώθηκε από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών (η οποία μετρά πλέον ένα χρόνο δράσης) έγινε πραγματικότητα, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις στήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου και οι χιλιάδες Πατρινών, μεταναστών/τριών και προσφύγων που βρέθηκαν εκεί, έδωσαν στο χώρο το χαρακτήρα -έστω και για λίγο - Ανοιχτής Πόλης.
Μαζί μας ήταν το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Καμπάνια "Όχι στο Ρατσισμό από Κούνια" , το Φόρουμ Μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Γαλέρα, ο Σπόρος. Η πλατεία γέμισε από ενημερωτικά τραπέζια και ταμπλό του Σχολείου της Κίνησης "Eν Κινήσει", της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, της ΕΛΜΕ Αχαΐας, της πατρινής συλλογικότητας "ΑΣ.ΤΟ. επικοινωνούμε" αλλά και του συνόλου σχεδόν (πλήν του ΚΚΕ και του ΝΑΡ) των αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστικών κινήσεων που στηρίζουν το κίνημα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες/τριες και πρόσφυγες. Σημαντική εικαστική συμβολή, η προσφορά των πολύχρωμων πανό με συνθήματα και σκίτσα, από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών Χανίων. Η ηχηρότερη απουσία δυστυχώς ήταν αυτή των ΜΜΕ. Οι τοπικές εφημερίδες και η τηλεόραση, εξυπηρετώντας πάντα την επίσημη πολιτική της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού, επέλεξαν να αγνοήσουν ένα τόσο σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφίας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε πολυεθνική κουζίνα, συναυλία από γκρουπ από την Ελλάδα τις Φιλιππίνες, την Καταλανία, το Αφγανιστάν. Έγιναν δυο συζητήσεις, η πρώτη αφορούσε στο προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και η δεύτερη στην (αντί)μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας και τα πολιτικά, εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα των μεταναστών/τριών.
Όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τη συγκυρία στην Πάτρα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, χωρίς καμιά επίσημη μέριμνα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, την απουσία ύδρευσης και αποχέτευσης ή τη φροντίδα των ανηλίκων. Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ "Άσυλο Τώρα !" συμπυκνώνει σε δυο λέξεις την απαίτηση όλων μας να αποκτήσουν υπόσταση οι άνθρωποι που προσφεύγουν στη χώρα μας, στην πόλη μας και τη γειτονιά μας, διωγμένοι από τυραννικά καθεστώτα και ξένους εισβολείς. Η απαίτηση αυτή δεν είναι απλά ανθρωπιστική, όπως εύστοχα διευκρίνισε η Ι. Κούρτοβικ στην εισήγησή της ο ανθρωπισμός είναι μια παραχώρηση. Εμείς δεν παραχωρούμε λίγη ανθρωπιά, απαιτούμε να μην υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, απαιτούμε πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες μας και οργανώνουμε την αντίστασή μας σε μια Ευρώπη που μέρα με τη μέρα τα περιστέλλει στο όνομα της ασφάλειας - όχι της δικής μας, αλλά της Αγοράς. .Ακριβώς για αυτό, η ολιγόωρη κατάληψη της μεγάλης πλατείας από τους "Άθλιους των Πατρών", τους Αφγανούς, ο ηχηρός λόγος ενός Αφγανού από τα μεγάφωνα και η ζωηρή παρουσία Σομαλών, Σουδανών, Μαροκινών. Είναι αυτή ακριβώς η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και η κοινωνικοποίηση της πολιτικής που τρόμαξε τα ΜΜΕ και προσπάθησαν να μας κρύψουν.
Μετά από αυτό το επιτυχημένο Φεστιβάλ η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών προχωρά με πιο απαιτητικό προγραμματισμό. Σχεδιάζουμε καμπάνια για την νομιμοποίηση όλων των προσφύγων (θα επανέλθουμε ειδικότερα στο θέμα) και δημιουργία Στεκιού Μεταναστών/τριών.

Κωνσταντίνα Κουλουμπή

Πηγή: εφημερίδα " Η εποχή" - 29/10/2008