ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2008


Μαζικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία καταγγέλλουν δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες που συνελλήφθησαν στην Πάτρα τις τελευταίες εβδομάδες. Από την Τουρκία όπου βρίσκονται σήμερα, οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι έπειτα από σύλληψη και ολιγοήμερη κράτηση στην Πάτρα μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης του Έβρου (συγκεκριμένα στο Σουφλί) και από εκεί αφού τους αφαιρέθηκαν όλα τα έγγραφα που είχαν, μαζί με άλλους κρατούμενους οδηγήθηκαν με τη βία σε τουρκικό έδαφος.

Δεν είναι, δυστυχώς, πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η βάναυση και αυθαίρετη αυτή πρακτική των επαναπροωθήσεων που εφαρμόζουν συστηματικά οι ελληνικές αρχές στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Αυτή τη φορά, όμως, οι καταγγελίες δεν αναφέρονται σε άμεση απώθηση νεοεισερχόμενων μεταναστών στα σύνορα, αλλά σε ομαδική μεταφορά ανθρώπων από άλλα σημεία της επικράτειας στα σύνορα και στην χωρίς διαδικασίες βίαιη απέλασή τους. Επιπλέον, αφορούν ανθρώπους που αναμφισβήτητα είναι πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχιας, ανεξάρτητα αν έχουν επιλέξει να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.

Γίνεται φανερό ότι το πλήθος των υπουργικών δηλώσεων των τελευταίων μηνών περί προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών συνοδεύονται από απάνθρωπες και παράτυπες μεθόδους εκδίωξής τους στην Τουρκία, πρακτικές που εκθέτουν τους πρόσφυγες στον κίνδυνο τόσο της δίωξής τους, όσο και της απέλασής τους στις χώρες καταγωγής τους ή ακόμη και σε τρίτες χώρες.

Είναι βέβαιο ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινωνικό ζήτημα που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί ή να ανακοπεί με την καταστολή. Οι κατασταλτικές πολιτικές δεν «αποθαρρύνουν» τους απελπισμένους του πλανήτη από το να μεταναστεύσουν, τους καταδικάζουν όμως σε μια ζωή στο περιθώριο, ενώ ταυτόχρονα εθίζουν τις κοινωνίες μας στο ρατσισμό. Στην Πάτρα και σε κάθε περιοχή όπου η μετανάστευση λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, το αδιέξοδο των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών πολιτικών γίνεται ξεκάθαρο.

Απαιτούμε:

· Άσυλο στους πρόσφυγες

· Να σταματήσουν άμεσα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

· Να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των προσφύγων που συνελήφθησαν στην Πάτρα και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία και με βάσει ποια εντολή πραγματοποιήθηκαν οι παραπάνω ενέργειες.

· Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, ιδιαίτερα εάν ενήργησαν χωρίς εντολή.

· Να καταργηθεί η συμφωνία του Δουβλίνου – δικαίωμα επιλογής των της χώρας υποβολής αίτησης ασύλου

Δημιουργία υποδομών φιλοξενίας – κατάργηση των κέντρων κράτησης μεταναστών


ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ