ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ - ΟΙ ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Futura το βιβλίο του κ. Βασίλη Λαδά με το τίτλο "Μουσαφεράτ - Οι χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων".

Αντιγράφοντας από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Μουσαφεράτ.
Στα φαρσί σημαίνει ταξίδι. Μουσαφερίμ είναι οι ταξιδιώτες, οι επισκέπτες. Το βιβλίο του Βασίλη Λαδά αφηγείται δέκα μήνες και μια μέρας πολέμου και ειρήνης του καταυλισμού των Αφγανών της Πάτρας. Οκτώβρης 2007 - Ιούλιος 2008.

Λέει ένα αφγανικό ανέκδοτο: Όταν ο Άρμστρονγκ, ο Αμερικανός αστροναύτης, έφθασε στο φεγγάρι, βγήκε από το διαστημόπλοιο και θαύμασε τη μεγάλη κατάκτηση των Αμερικανών. Ξαφνικά άκουσε από το Κανάβεραλ να τον φωνάζουν: "Γύρνα γρήγορα να πάρεις τη σημαία να την τοποθετήσεις, κάποιος άλλος αστροναύτης κινείται κοντά σου, μην προλάβει να βάλει τη σημαία του". Τρέχει ο Άρμστρονγκ, μπαίνει στο διαστημόπλοιο, παίρνει τη σημαία και βγαίνει έξω να την μπήξει στη Σελήνη. Εκείνη τη στιγμή βλέπει έναν αδύνατο κοντό με φανελάκι βρώμικο, βερμούδα και σαγιονάρες. "Τι θες εδω", του λέει ο αστροναύτης, "ποιος είσαι;" "Είμαι Αφγανός", του απαντά, "δεν ξέρω τι είναι εδώ, εγώ πλήρωσα φορτηγατζή να με πάει στην Ευρώπη"

Έτσι ήρθαν οι Αφγανοί στην παλιά γειτονιά της σεληνιακής Θεάς. Κρυμμένοι σε φορτηγά χύμα στην καρότσα με χαρούπια, σκόρδα, λεμόνια, κάρβουνα, πατάτες και μερικά με φούντες. Ήρθαν άλλοι από το Αφγανιστάν, άλλοι από καταυλισμούς Αφγανών του Πακιστάν και του Ιράν, πουλώντας χωράφια και σπίτια ή κλέβοντας ή εξαπατώντας και διέσχισαν βουνά, ποδαράτο, νηστικοί και άπλυτοι...

Επίσης σχετικά με το βιβλίο μπορείτε να δείτε:

Indymedia Athens - Μουσαφερατ

Indymedia Patras - Μουσαφερατ

Ιδιωτική Όδος: ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΔΑ: ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ Ή ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ του Νίκου Μπακουνάκη