Δελτίο Τύπου - Δίκη ανήλικων προσφύγων στη Πάτρα.

Πάτρα, 14/10/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδικάστηκε τη Τετάρτη 13/10 στην Πάτρα η απόπειρα διαφυγής προς την Ιταλία 18 προσφύγων-θυμάτων πολέμου από το Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη δίκη δεν αποτελεί παρά μια υπόθεση ρουτίνας για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Ωστόσο, το αξιοπερίεργο σ΄ αυτήν την υπόθεση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι 15 από τους 18 συλληφθέντες αν και εμφανώς ανήλικοι (ηλικίας από 13-16 ετών) είχαν όλοι τους υπηρεσιακά σημειώματα από τον Έβρο με ημερομηνία γέννησης 1/1/92!!!

Ο λόγος είναι προφανής. Η παραχάραξη των πραγματικών στοιχείων γέννησης αποτελεί το στοιχείο που τους καθιστά αυτόματα ενήλικες «παράνομους» ενώ θα έπρεπε να είναι προστατευόμενοι ως ανήλικοι. Γιατί, βέβαια, δεν είναι δυνατόν να έχουν γεννηθεί όλοι 1/1/92!!!

Ως Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών εγκαλούμε την Πολιτεία για τη στάση της και την πολιτική της θέτοντας δύο ερωτήματα.

Δεν θα έπρεπε να διαταχτεί έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται τα υπηρεσιακά σημειώματα καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαιώματος των ανήλικων προσφύγων;

Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να φροντίσει για την προστασία των ανήλικων προσφύγων αντί να τους οδηγεί στην εξαθλίωση;

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ

Επερώτηση προς υποψηφίους Δημάρχους και Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας


Πάτρα 5/10/2010



Κύριοι υποψήφιοι,

Χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και μετανάστριες εξαναγκασμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια της χώρας τους, προσέρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, και η Πάτρα είναι συχνά ενδιάμεσος σταθμός τους. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής και της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής. Η ουσία όμως, δηλαδή η τοπική κινητοποίηση στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου αλλά και του στοιχειώδους ανθρωπισμού, είναι υπόθεση που οφείλει να απασχολεί τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μέχρι σήμερα οι αρχές της πόλης και της Νομαρχίας αντιμετώπισαν το φαινόμενο με αστυνομικά μέτρα και διώξεις, με αποκορύφωμα την κατεδάφιση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Μείλιχο και την εκδίωξη των Αφγανών προσφύγων (καλοκαίρι του 2009). Οι τοπικές αρχές θεωρούσαν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα θα επιλυθεί με αστυνομικές/στρατιωτικές μεθόδους και βεβαίως η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Γιατί οι αιτίες δεν είναι ούτε οι λαθρέμποροι, ούτε η μεγαλομανία των φυγάδων να ζήσουν σαν Ευρωπαίοι. Αλλά οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι κίνδυνοι για τη ζωή τους, οι πολιτικές διώξεις που υφίστανται στις πατρίδες τους. Οι κίνδυνοι αυτοί σε συνδυασμό με την ελπίδα ότι στην Ευρώπη θα έχουν ευκαιρίες να ζήσουν μια ασφαλέστερη ζωή αποτελούν τις δυο συνθήκες (αναγκαίες και ικανές) που δημιουργούν αυτές τις μεταναστεύσεις και οι οποίες καθιστούν την προσφυγιά ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Οι μεταναστεύσεις αυτές (όσο θα ισχύουν οι δυο συνθήκες) δεν επηρεάζονται από αστυνομεύσεις, κινδύνους, το υψηλό ποσοστό θανάτων, τις απειλούμενες απελάσεις ή την frontex. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν απελαθεί πέντε και δέκα φορές, κι όμως συνεχίζουν και θα συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Όσο συνεχίζονται οι κίνδυνοι στις χώρες προέλευσης και διατηρείται η ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στις χώρες προορισμού, το φαινόμενο θα συνεχίζεται.

Η προηγούμενη άποψη (που δεν είναι μόνον της Κίνησης) επαληθεύεται και από την Πάτρα. Δεκαπέντε μήνες μετά την κατεδάφιση του καταυλισμού και της βίαιης εκδίωξης 1000 ανθρώπων, ποιος είναι σήμερα ο απολογισμός; Τι όφελος είχε η πόλη και οι άνθρωποί της; (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που διαμένουν σε αυτήν την πόλη ακόμη και χωρίς χαρτιά). Εξαφανίστηκαν οι πρόσφυγες ή απλώς διασκορπίστηκαν στις γύρω περιοχές και μάλιστα καταδικασμένοι να ζουν σε ακόμη χειρότερες συνθήκες;

Πριν από λίγους μήνες ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αναγνώρισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το στεγαστικό πρόβλημα των άστεγων προσφύγων. Πέρα από γενικόλογες διακηρύξεις περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τις γενικές θέσεις του συνδυασμού σας θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς προτίθεσθε, συγκεκριμένα, να εργαστείτε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι προσωρινό και θα συνεχιστεί, δυστυχώς, για πολλά ακόμη χρόνια. Συγκεκριμένα θα θέλαμε τις απόψεις σας πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε:


Την στέγαση των εκατοντάδων άστεγων ειδικότερα τις μέρες του χειμώνα. Γιατί θεωρείτε ότι οι ανοιχτοί χώροι στέγασης-φιλοξενίας δεν αποτελούν μια βιώσιμη λύση;


Τη σίτιση, η οποία παρά τις προσπάθειες ομάδων και μεμονωμένων πολιτών είναι ανεπαρκής για τους πληθυσμούς που διαβιούν στην πόλη.


Την φροντίδα της υγιεινής τους η οποία χρήζει άμεσης πρωτοβάθμιας φροντίδας, ιδιαίτερα το χειμώνα και σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσής τους.


Την υποστήριξη των πολλών νεαρών και –συχνά ανηλίκων- προσφύγων που χρειάζονται άμεση προστασία.


Την υποστήριξη προσφύγων –θυμάτων βασανιστηρίων.


Τη φροντίδα για την εκμάθηση βασικών ελληνικών σε όσους το επιθυμούν.


Την ανάγκη αναμόρφωσης του καθεστώτος χορήγησης ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους δικαιούνται, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις

.

Τη διασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προϋποθέτουν νομική και κοινωνική υποστήριξη, μεταφραστές και στοιχειώδη διοικητική υποδομή;


Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις προτάσεις σας σε σχέση με δράσεις ένταξης των μεταναστών/στριών, που διαβιούν και εργάζονται χρόνια στην πόλη μας (για παράδειγμα Αλβανοί) όπως Κέντρα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών, διδασκαλία Ελληνικών, διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας; Αν ναι, τι προτίθεσθε να κάνετε;

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών αποτελεί μια τοπική πολιτική και κοινωνική οργάνωση πολιτών που εδώ και τρία χρόνια (από τον Οκτώβριο 2007) παρακολουθεί από κοντά το φαινόμενο, τους πληθυσμούς, τις ανάγκες τους και προσπαθεί να εκφράσει την κατανόηση και την αλληλεγγύη πολλών συμπολιτών μας προς πρόσφυγες και μετανάστες/τριες απέναντι στους διωγμούς που υφίστανται. Που θεωρούμε, σύμφωνα με το σύνθημα που έχουμε υιοθετήσει, ότι:

Οι πρόσφυγες/μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά άνθρωποι με προβλήματα.

Πιστεύουμε ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων είναι όρος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης μας. Ως εκ τούτου η Κίνηση έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη άποψη για το πώς πρέπει οι τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, του στοιχειώδους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Για την άποψή μας αυτή, θα θέλαμε, να σας ενημερώσουμε αναλυτικά πριν τις εκλογές.

Σας ζητούμε, λοιπόν, να οριστεί μια συνάντηση μεταξύ σας και μιας αντιπροσωπείας της Κίνησης. Ο τόπος μπορεί να είναι τα Γραφεία του Συνδυασμού σας ή το Στέκι της Κίνησης, οδός Ιωάννου Βλάχου 19.


ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΣΤΡΙΩΝ



«Χωρίς Διαβατήριο»

Γύρω από την παράσταση του θεατρικού έργου του Γιάννη Γεωργακάκη που παρουσιάσθηκε από το θίασο «Ρεφενέ».

Η πολιτιστική ομάδα «Ρεφενές» από τις 15 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου οργάνωσε εκδηλώσεις για το αιώνιο φαινόμενο της μετανάστευσης που τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατατρέχει τραγικά και τη μικρομέγαλη και ανώριμη πόλη μας. Η συντροφιά αυτή, ιδίοις αναλώμασι, χωρίς πατροναρίσματα, με τη θεληματικότητα και τις ιδέες της έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη ομάδα πολιτιστικής προσφοράς.

Το προεξέχον γεγονός ήταν η παράσταση του θεατρικού έργου του Γιάννη Γεωργακάκη : «Χωρίς διαβατήριο». Έργο που αναφέρεται στη διαχρονικότητα της μετανάστευσης : Αυτής που εξ αδήριτης ανάγκης πολέμων και βίας αναγκάζει μαζικά πληθυσμούς να αναζητήσουν την τροφή και την ασφάλεια στα ξένα.

Η φυγή τους είναι στις μέρες μας ένα οικονομικό αγαθό, εκμεταλλεύσιμο από παράνομες και νόμιμες εξουσίες. Φεύγουν γιατί γκρεμίζεται το σπίτι τους και οι βόμβες σπέρνονται στα χωράφια τους που τα πουλούν μισοτιμής, για να πληρώσουν τους παράνομους μεταφορείς. Κι όπου φτάσουν, από τις νόμιμες αρχές, καθίστανται φτηνό εργατικό δυναμικό (βλέπε Μανωλάδα). Είναι αποδεκτοί μόνο όταν εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Μετά πετάγονται. Οι νόμιμες και παράνομες εξουσίες συχνά συνεργάζονται στην οικονομική εκμετάλλευσή τους (βλέπε τουρκικές λιμενικές αρχές με λαθρεμπόρους μεταφορείς, βλέπε λιμενικούς και φορτηγατζήδες στο λιμάνι της Πάτρας). Στη χειρότερη μοίρα είναι οι γυναίκες που επιπλέον εκπορνεύονται ή χειραγωγούνται από την βούληση των ανδρών συντρόφων της συχνά ανδροκρατούμενης κουλτούρας.

Αυτά ο Γεωργακάκης τα γνωρίζει καλά. Έχει δείξει στα έργα του βαθιά γνώση και ανήσυχη προβληματική κι έστησε το έργο του έτσι ώστε να αναδεικνύεται η διαχρονικότητα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, τα αίτια που την δημιουργούν (πόλεμοι εν προκειμένω και αποικιοκρατία) και τα θύματα των αιτιών, οι ξεριζωμένοι.

Το έργο ξεκινά με την ίδρυση της Θήβας από τον Κάδμο τον αδελφό της Ευρώπης, που απήχθη από τον Δία στις όχθες της Συρίας και γέννησε στην Κρήτη τον Μίνωα. Αν θεωρήσουμε ότι ο Θηβαϊκός μυθολογικός κύκλος είναι αρχαιότερος του Μυκηναϊκού και του Κρητικού, η Θήβα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη και στο έργο ταυτίζεται με την Ευρώπη. Η ιστορία συνεχίζεται με την αντίστιξη γεγονότων που προκαλούν μετανάστευση αφενός, θύματα αφετέρου, που εν προκειμένω συμβολοποιούνται με μια γυναίκα υποχείριο εξουσιαστών νόμιμων και παράνομων. Επτά ηγέτες εκφέρουν τον λόγο αυθεντικών κειμένων τους. Τελευταίος ο προσφάτως δισεκατομμυριούχος Τόνι Μπλέρ. Η γυναίκα από την άλλη εκφέρει λόγο Θύματος και Σοφίας αφού το έργο επέλεξε να είναι ο Τειρεσίας με τη θηλυκή μορφή, που επιζεί μέσα στους αιώνες.

Η ιδέα της διαχρονικής πόλης, έξοχη. Το ίδιο και η αντίστιξη γεγονότων και υπερφίαλων ηγετών με τη συμφορά που προκαλούν. Έξοχη και η διαχρονικότητα της γυναίκας μέσα στους αιώνες. Ιδέα που υπάρχει και σε λαϊκά αναγνώσματα και σε συγγραφείς σαν την Βιρτζίνια Γούλφ και τον ελληνοαμερικάνο Ευγενίδη.

Φοβάμαι όμως ότι το έργο φορτίσθηκε με πολλούς συμβολισμούς, κυρίως στον ρόλο που παίζει η γυναίκα Τειρεσίας στο έργο.

Κι ενώ η αρχή του έργου με την ίδρυση της Θήβας είναι απολύτως κατανοητή στην αμέσως επόμενη σκηνή όπου εμφανίζεται η γυναίκα, τα πράγματα συγχύζονται. Όπως και στο τέλος όπου ο Τειρεσίας των τραπεζών εισέρχεται στην πλοκή του έργου, ειρωνικά μεν, εκτός κλίματος δε.

Αρκούσε για να είναι το έργο εύστοχο και να συγκινεί αισθητικά η αντίστιξη γεγονότων - θυμάτων αν και θα έπρεπε να δουλέψει περισσότερο η παρωδία, ιδίως στην αποδόμηση του ξύλινου λόγου των ηγετών.

Μου άρεσε το τέλος . Η κίνηση των μεταναστών με τα μπαγκάζια τους κάτω από το εξαιρετικό σκηνικό των χαρτοκιβωτίων . Εν τέλει ήταν μια παράσταση που τόλμησε να μιλήσει, εν Πάτραις, για πράγματα που διαστρεβλώνονται από τους κρατούντες. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά κι όσα συμβαίνουν αφανώς στην πόλη μας έχουν και διαστάσεις τραγωδίας.

Οι ημέρες ακριβώς των εκδηλώσεων του «Ρεφενέ» συνέπεσαν με αυτή την αληθινή ιστορία :

Η Χαϋνέ είναι ένα κοριτσάκι ενός έτους με σοβαρότατο πρόβλημα καρδιάς. Κατά την Πανεπιστημιακή κλινική του Μπόχουμ του προηγμένου Ρούρ έπρεπε αυτόν τον μήνα να εγχειριστεί. Η Χαϋνέ (Χάνα αν ήταν εβραία, Άννα αν ήταν Χριστιανή) είναι Αφγανάκι. Γεννήθηκε στην Γερμανία από Αφγανούς γονείς με νόμιμα χαρτιά κι έχει στην Γερμανία ένα άλλο υγιέστατο αδελφάκι μεγαλύτερό της . Υπάρχει όμως κι άλλος αδελφός δεκατριών ετών που είχε ξεμείνει στο Αφγανιστάν. Έμενε με τους δυο του θείους το αδελφάκι αυτό των δεκατριών ετών, πέρασε τον Έβρο με τις νάρκες μαζί με τους θείους κι έφθασε στην Πάτρα. Την Χαϋνέ, την πήραν μαζί τους οι γονείς της για να έρθουν στην Πάτρα να παραλάβουν τον γιο και τους μπαρμπάδες του και να τους μεταφέρουν παράνομα στην Γερμανία. Η Χαϋνέ που κατά τους γιατρούς του Μπόχουμ έπρεπε να μην κολλήσει ίωση και να μην πάθει δυσπεψία αθέλητα ακολούθησε τους γονείς στην ταλαιπωρία του ταξιδιού με κάκιστη διατροφή και ανθυγιεινές συνθήκες. Πέμπτη 16.9.2010 οι λιμενικοί συνέλαβαν τους γονείς και τους θείους της Χαϋνέ. Κρατήθηκε ο πατέρας και οι θείοι. Ο πατέρας για κακούργημα. Η μητέρα με την Χαϋνέ αγκαλιά και το άλλο παιδί της έμειναν σύξυλοι στο λιμάνι. Κατά καλή τους τύχη παρενέβησαν αλληλέγγυοι. Πλήρωσαν ξενοδοχείο για την μάνα και τα δυο αδέλφια και μαγείρεψαν. Η Χαϋνέ δεν γέλαγε σαν τα άλλα παιδάκια. Πονούσε κι έκλαιγε, ακόμη κι όταν της έδωσαν παιχνίδια. Τρίτη 21.9.2010 ο πατέρας της αφέθηκε ελεύθερος. Το ίδιο κι οι θείοι της. Στο μεταξύ η Χαϋνέ έτυχε να είναι μπροστά σε δύο περιστατικά που την αφορούσαν. Κυριακή 19.9.2010 σε ένα τυροπιτάδικο της Κορίνθου ήταν μαζί με την μητέρα της κι ένα κουρασμένο και απηυδισμένο αλληλέγγυο που ζήτησε γάλα για την Χαϋνέ. Του έδωσαν ένα από τα υψηλής πυκνώσεως και μακρυάς διάρκειας. «Κάνει», ρώτησε, «για το παιδάκι, είναι αφγανάκι και άρρωστο». «Αυτά πίνουν ότι να’ ναι», πήρε την απάντηση. Την Δευτέρα 20.9.2010 ύστερα από παρέμβαση των αλληλέγγυων, ο Δήμος έστειλε την Χαϋνέ με την μητέρα της και το αδελφάκι της να μείνουν σε ξενώνα του Δήμου. Πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο ιδιοκτήτης όταν είδε την μάνα με την μανδήλα και την Χαϋνέ να κλαίει και να σκουπίζει τις μύξες της είπε : «Δεν το δίνω το δωμάτιο , είναι μουσουλμάνοι, θα το βρωμίσουν». Παρασκευή 24.9.2020 η Χαϋνέ έφυγε με τον μπαμπά και την μαμά της. Το αδελφάκι των δεκατριών χρονών έμεινε εδώ παράνομο. Το ίδιο και οι θείοι της. Θα βρουν τον δρόμο τους αυτοί. Όμως θα επιζήσει η Χαϋνέ ; Ήταν πανέμορφη παρά την αρρώστια της. Όταν ρωτήθηκε η μαμά γιατί ταλαιπώρησε την μικρή σε περιπετειώδες ταξίδι, απάντησε ότι ήταν εντολή του συζύγου της και του πατέρα της κι έπρεπε να υπακούσει. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν αγόρι η Χαϋνέ θα την έπαιρνε μαζί της, δεν απάντησε. Η όμορφη Χαϋνέ υπέφερε και εξαιτίας των μεταναστεύσεων και γιατί ήταν κοριτσάκι.

Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα λοιπόν. Υπάρχει διάχυτος ρατσισμός και αναλγησία. Γι’ αυτό και μετ’ εκπλήξεως πληροφορήθηκα την ελαφρότητα της ιδέας να παρουσιασθούν στην πρώτη εκδήλωση του Ρεφενέ, από καρναβαλικό πλήρωμα, ως δείγματα μεταναστών στην Πάτρα, ο της μυθολογίας Πατρέυς, ο της εκκλησιαστικής ελληνικής παραδόσεως Απόστολος Ανδρέας και ο επενδύων τα κεφάλαιά του στην Πάτρα φιλέλλην Κλάους.

Κατά τα λοιπά αξίζουν συγχαρητήρια στο Ρεφενέ και βέβαια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης. Ήταν ένα έργο που μπήκε στην ουσία των πραγμάτων.

ΛΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Όταν οι εχθροί της Ελευθερίας παίρνουν τον λόγο

Απάντηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες στα δημοσιεύματα του κίτρινου τύπου.

Με άρθρα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας από μερίδα των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Ράδιο Ηγουμενίτσα-Τόλμη) με τον γελοίο τίτλο «σκληροί ρατσιστές οι αντιρατσιστές της Ηγουμενίτσας» καταγγέλλονται ως ρατσιστές τόσο τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους μετανάστες όσο και οι συνδιοργανωτές -συμμετέχοντες στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 19-09-2010 στην πόλη της Ηγουμενίτσας ,σαν μια πρώτη απάντηση στην προσπάθεια δημιουργίας νεοναζιστικής ,ακροδεξιάς συμμορίας στην περιοχή μας.

Πρόκειται για τα ίδια τοπικά μέσα τα οποία με συνεχή δημοσιεύματα δημιουργούν ένα ξενοφοβικό και σκληρά ρατσιστικό κλίμα, έχοντας αναλάβει εργολαβικά την διάδοση και προβολή των απόψεων και ιδεών των φασιστικών συμμοριών.

Ήταν οι πρώτοι από τα τοπικά Μέσα Μαζικής<< Ενημέρωσης>> που δημοσιοποίησαν την ανακοίνωση της φασιστοσυμμορίας και παράλληλα παρουσιάζονται και ως φίλοι σε «γκρούπς»αυτών των ομάδων στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για τα ίδια τοπικά μέσα τα οποία έχουν αναλαμβάνει εργολαβικά να πάρουν θέση για το ζήτημα των μεταναστών ,στο όνομα όχι μόνο του Θεσπρωτικού λαού ,αλλά όλων των Ελλήνων. Οι φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τις βαθιές δημοκρατικές αντιλήψεις ,που ο λαός μας κατέκτησε με το αίμα του.

Είναι καταδικασμένοι στη μνήμη του Θεσπρωτικού λαού, καθώς ο ρόλος τους ήταν πάντα να βρίσκονται κόντρα σε κάθε κινητοποίησή του, να βρίσκονται απέναντι του ,υπερασπιζόμενοι σε κάθε περίπτωση την αντιδραστική εξουσία.

Αυτό ζήσαμε και στα γεγονότα της κινητοποίησης των κατοίκων της Παραμυθιάς, ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι.

Λειτουργώντας σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως κάνουν και σήμερα προασπίστηκαν τα συμφέροντα της τοπικής εξουσίας, καλώντας τότε την Ελληνική Δικαιοσύνη ,να τιμωρήσει παραδειγματικά κάθε αλληλέγγυο στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην δημιουργία του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και σήμερα διαδίδοντας την γελοία κατηγορία του ρατσιστή σε κάθε αλληλέγγυο των μεταναστών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν επιτράπηκε ,ούτε θα επιτραπεί στο συγκεκριμένο μέσο να καλύψει «δημοσιογραφικά» τις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τις οποίες θα οργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες .

Επίσης τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα που θα δημοσιοποιηθούν στα συγκεκριμένα μέσα και θα αφορούν την επιτροπή η επιτροπή δεν θα μπει στην διαδικασία να απαντήσει

Τα μέλη της Επιτροπής δεν έκρυψαν ποτέ ούτε τις απόψεις τους ,ούτε και τα πρόσωπά τους ,Θέτουν στην δοκιμασία του δημόσιου διαλόγου τις απόψεις τους και η πραγματοποίηση της παρέμβασής τους σε κάθε έκφραση της αγωνιστικής τους δράσης ,γίνεται χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους.

Aπέναντι στην λογική της αδράνειας και της απάθειας ,για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης , εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο του διαρκή αγώνα ,της έμπρακτης αλληλεγγύης και της ανατρεπτικής δράσης.

Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Ηγουμενίτσα 29-9-2010

http://metanastes-igoumenitsas.blogspot.com/

e-mail: metanastesig@gmail.com