ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάτρα, 22/11/2008

Την Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών πήρε μέρος σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης : ο Συνήγορος του Πολίτη, το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά Δικαιώματα, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γατροί χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία και οι Πολίτες εν Δράσει και εκπρόσωπος ομάδας Δικηγόρων υπεράσπισης προσφύγων – μεταναστών.
Η συνάντηση ως βασικό θέμα είχε την κατάσταση στην Πάτρα και το πρόβλημα των προσφύγων στην πόλη μας, σε συνάρτηση πάντα με τις ευρύτερες εξελίξεις σε ελληνικό ,ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η Κίνηση με την παρέμβασή της ανέδειξε και φώτισε όλες τις πλευρές του προβλήματος, με σημαντικά στοιχεία που κατέθεσε για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του καταυλισμού και στην πόλη μας γενικότερα. Αναδείχτηκαν ζητήματα που αφορούν στη στάση της πατρινής κοινωνίας και των τοπικών αρχών αλλά και της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερη αναφορά – καταγγελία έγινε από τη μεριά μας για τις αναγκαστικές απελάσεις προσφύγων από την πόλη μας προς στην Τουρκία που βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από ένα μήνα. Κατατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιου είδους «επαναπροωθήσεις» και κατατέθηκε ακόμα η διάθεση για συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων με σκοπό την προσφυγή σε αρμόδιους φορείς μη εξαιρουμένης και της δικαιοσύνης .
Αναδείχτηκε το συνολικά εχθρικό κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος των προσφύγων από τις αρμόδιες αρχές με τις συνεχείς, αρνητικές για τους πρόσφυγες παρεμβάσεις, με δηλώσεις και προτάσεις που οδηγούν κατά τη γνώμη μας σε γνωστά και επικίνδυνα αδιέξοδα. Επισημάναμε το αδιέξοδο και τα προβλήματα που δημιουργεί η ένταση των αστυνομικών μέτρων καθώς αδυνατούν, βέβαια, να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα το οποίο είναι κατά βάση πολιτικό, κοινωνικό και βαθιά ανθρωπιστικό.
Τονίστηκε η απροθυμία και επίμονη άρνηση των τοπικών αρχών να παράσχουν έστω και την παραμικρή ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια ανακούφισης του οξυμένου προβλήματος των προσφύγων και με στόχο ταυτόχρονα να παρέμβει θετικά ώστε να μην δημιουργούνται ρωγμές στην κοινωνική συνοχή οι οποίες προσφέρουν έδαφος στην ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών συνδρόμων.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η προσπάθεια διαφόρων οργανώσεων να αντιδράσουν με τρόπο που αντιβαίνει κάθε έννοια αλληλεγγύης και Επαναλάβαμε τις προτάσεις μας για την υλοποίηση ενεργειών σε άμεσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Συγκεκριμένα προτείναμε:
- Το σταμάτημα των απελάσεων και την παύση κάθε μορφής καταστολής σε βάρος των προσφύγων για ενέργειες οι οποίες απορρέουν από την ίδια τη φύση της προσφυγικής τους ιδιότητας.
- Την παροχή άμεσα ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο σε υλικό επίπεδο όσο και στη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών βελτίωσης του επιπέδου ζωής και υγείας των προσφύγων. Στον τομέα αυτό οι τοπικές αρχές οφείλουν , μπορούν και τις καλούμε να παρέμβουν άμεσα!
- Τη δημιουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων.
- Τη συνδρομή του αρμόδιου εισαγγελέα για τους ανήλικες , στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των ανηλίκων.
- Την απρόσκοπτη υποδοχή αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες και την ένταξή τους σε καθεστώς «επικουρικής προστασίας» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία. Τονίστηκε ιδιαίτερα η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην υποδοχή των αιτήσεων ασύλου. Ακραίο γεγονός η έλλειψη στοιχειωδών προϋποθέσεων (π.χ. διερμηνέας ) , στη διαδικασία παραλαβής της αίτησης!!
Οι συμμετέχοντας συμφώνησαν στην ενίσχυση ενός δικτύου ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών ενώ εκδήλωσαν την πρόθεση ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, σύμφωνα πάντα με τις αρχές και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών