ΣΧΟΛΕΙΟ "ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ" ΠΡΟΣ "ΚΑΡΑΒΑΝΙ"

Η απόφαση να ξεκινήσουμε το σχολείο μεταναστών/στριών δεν άργησε να υλοποιηθεί. Τρεις μήνες μόνο αφότου δημιουργήσαμε την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών στην Πάτρα η έναρξη του σχολείου ήταν γεγονός! Θες ο ενθουσιασμός κάποιων, θες η επείγουσα ανάγκη εκατοντάδων μεταναστών και μεταναστριών που αναζητούσαν έναν τρόπο να μάθουν ελληνικά γρήγορα μας οδήγησαν στην πρώτη μέρα του σχολείου Εν Κινήσει… «Πρώτη μέρα ήτανε Δευτέρα και είχε πολύ κρύο», έγραψε μια μαθήτρια σε κάποια έκθεσή της. Και δεν ήταν μόνο το κρύο της χαμηλής θερμοκρασίας. Ήταν ταυτόχρονα και το παγωμένο βλέμμα αρκετών συμπολιτών μας που στα μάτια τους μπορούσε να διακρίνει το φόβο και την προκατάληψη. Μια απλή συνομιλία με τη φίλη της στη μητρική τους γλώσσα στο λεωφορείο, στην καφετέρια, στο δρόμο ήταν αρκετή για να στρέψουν οι περαστικοί τη ματιά τους πάνω τους και να επιταχύνουν το βήμα τους. Κι αν όλα αυτά συνέβαιναν τυχαία μπορούσε εύκολα να φανταστεί τι θα συνέβαινε όταν θα τολμούσε να ζητήσει τα ένσημα από το αφεντικό που όλο ξεχνούσε να κολλήσει ή τα καθυστερημένα μεροκάματα. Εκτός των άλλων έπρεπε να αντιμετωπίσει και τα υποτιμητικά βλέμματα στην αστυνομία, το Δήμο, τη Νομαρχία που όταν άκουγαν χώρα καταγωγής Ρουμανία ή Ουκρανία η πρώτη τους σκέψη ήταν να ανακαλύψουν το μπαρ που δούλευε.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο μετανάστης και η μετανάστρια στη χώρα μας. Παντελής απουσία υποστηρικτικών δομών, νομοθεσία που αντί να εντάσσει αποκλείει και στερεότυπα που αναπαράγουν το μύθο του ξένου-βάρβαρου που είναι άξιος μόνο για υπηρέτης.

Είναι πράγματι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν ένας λαός που ταλαιπωρήθηκε τόσο στο παρελθόν από το δράμα της μετανάστευσης στις φάμπρικες της Γερμανίας ή στα πλυντήρια της Αμερικής να αντιμετωπίζει μ΄ αυτόν τον τρόπο τους μετανάστες. Και δεν είναι μόνο η στάση του κόσμου απέναντί τους αλλά συνολικά η πολιτική αντιμετώπιση των μεταναστών στη χώρα μας. Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να περιγράφουμε για πολλές σελίδες την ανυπαρξία μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Το κράτος εναντιώνεται σε κάθε απόπειρα ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία εναρμονιζόμενο με την οικοδόμηση μιας Ευρώπης - φρούριο. Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα οδηγεί χιλιάδες μετανάστες στη μαύρη εργασία, στο οικονομικό ξεζούμισμά τους ζητώντας τους εκατοντάδες ευρώ για παράβολα και εξαναγκάζοντάς τους στην αγορά ενσήμων, διατηρεί το καθεστώς ομηρίας τους αφού δεν τους νομιμοποιεί. Την ίδια στιγμή τα παιδιά των μεταναστών μεγαλώνουν στα ελληνικά σχολεία, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα – μερικές φορές είναι η μοναδική γλώσσα που ξέρουν – αλλά όταν ενηλικιώνονται ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πρώην συμμαθητές τους αφού το Κράτος τους αντιμετωπίζει ως παράνομους στη χώρα μας. Έτσι, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον ελληνισμό της διασποράς και τις ανεπτυγμένες ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο αλλά αρνούμαστε το ίδιο δικαίωμα στους άλλους. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία αποτελεί τον ισχυρότερο παίχτη στα Βαλκάνια και έναν από τους σημαντικότερους στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

Δημιουργώντας το σχολείο Εν Κινήσει… στην Πάτρα σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία στις υποχρεώσεις της. Θέλαμε να καταδείξουμε την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η πολιτική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και ταυτόχρονα να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με τους ίδιους τους μετανάστες δίνοντάς τους τη φωνή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργαζόμενοι είτε μιλούν τα ελληνικά είτε όχι είναι η ίδια μόνο που κάποιοι μπορούν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενώ κάποιοι άλλοι πρέπει να βρουν τον τρόπο – αυτός είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης του σχολείου – αυτή η φωνή να γίνει κατανοητή και δυνατή.

Σήμερα το σχολείο Εν Κινήσει… προσφέρει μαθήματα Ελληνικών δωρεάν κάθε μέρα, Δευτέρα έως Παρασκευή, 7-9μ.μ.. Φιλοξενείται προσωρινά από το ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς, στο κέντρο της Πάτρας, Πατρέως 26, ενώ σύντομα ελπίζουμε με τη δημιουργία του δικού του χώρου που θα στεγάσει και τις δράσεις της Κίνησης θα κατορθώσουμε να λειτουργήσουμε και το στέκι μεταναστών/στριών.