Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ, μέλους της Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΝ


Η πυρκαγιά που τσουρούφλισε τον προσφυγικό καταυλισμό το απόγευμα της π. Τετάρτης, στην Τερψιθέα, φούντωσε τις ελπίδες όσων βαυκαλιζόμενοι πίστεψαν ότι «ήγηκεν η ώρα» να απαλλαχθούν από το πρόβλημα. Γιαυτό και οι προτάσεις έπεσαν σωρό, τόσο από τηλεοράσεως, σε επίπεδο εκπροσώπησης περιοίκων, όσο και δια ζώσης φωνής στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας.

Οι παραπάνω νωρίς-νωρίς προεξόφλησαν την αποτέφρωση των παραπηγμάτων και άφηναν να εννοηθεί ότι οι φαίκτες για το ατυχές συμβάν ήσαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που διέπρατταν μάλιστα την μέγιστη παρανομία να κλέβουν ρεύμα από τις κολόνες της ΔΕΗ ! Αυτοί και όχι όλοι εμείς, ως πόλη, που όπως απεδείχθη στην περίπτωση της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληττωμένους της Γάζας, ενώ μπορούμε να δείξουμε την καλή πλευρά του εαυτού μας για προβλήματα εκτός συνόρων μας, στην περίπτωση του προβλήματος που βιώνουμε εντός της πόλης μας προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια μας.

Φυσικά θα μου υπενθυμίσετε ότι υπάρχει μια διαφορά και ότι συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Ναι υπάρχει μια διαφορά με την περίπτωση της Γάζας. Εκεί στείλαμε τρία φορτηγά, αν και απέχει αρκετά μίλια θαλάσσης από την Πάτρα, ενώ σε αυτή τη νέα Γάζα των ρακένδυτων της Τερψιθέας η συμμετοχή Δήμου Πατρέων και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαϊας εξαντλήθηκε στην παρουσία Δημάρχου και Νομάρχη για λίγο. Έτσι για να προβληθούν οι εικόνες και να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδιαφέρθηκε μην τυχόν και εξαπλωθεί η πυρκαγιά!

Και φυσικά ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων περί «μεταφοράς των προσφύγων σε οργανωμένους(!) καταυλισμούς». Συγχρονισμένες στο ίδιο μήκος κύματος του ενδεχομένου κινδύνου από την ανάληψη πολιτικού κόστους.. Αυτό είδαν ως πρωτεύον και όχι ότι μες στα μάτια τους εξελισσόταν μία νέα Γάζα, όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» Γιάννης Δημαράς, που το βράδυ της πυρκαγιάς μαζί με τους δημοτικούς του συμβούλους Ηλία Γρηγόρη και Δημήτρη Γιαννακόπουλο βρέθηκαν συμπαραστάτες στο πλευρό της «Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών». Μια ανθρωπιστική κρίση υπέρτατου βαθμού, μία τραγωδία, μια απελπισία που κανείς δεν ξέρει έως που μπορεί να οδηγήσει. Ότι το βράδυ έπεφτε βαρύ και το μετεωρολογικό δελτίο ήταν δυσμενές για την περιοχή μας. Ότι έπρεπε κάπου να διανυκτερεύσουν αυτοί οι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετά παιδιά, καθώς είχαν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους.

Και τότε, τη λύση τη βρήκαν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Να ενδιαφερθεί ο Υπουργός. Να τους μεταφέρει στην Σπάρτη! Όμως άλλες προτεραιότητες έχει ο κ. Υπ. Εσωτερικών. Το έδειξε όταν νωρίτερα τον επισκέφθηκαν για το θέμα οι τρεις βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ. Αδιαφόρησε και όταν ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης πριν αρκετές ημέρες του είχε θέσει υπ' όψιν τον ενδεχόμενο κίνδυνο να κατακαούν αυτοί οι άνθρωποι, όσο η πολιτεία δεν σκύβει στο πρόβλημα και από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δίνει λύση.

Η προσφορά του Δήμου εξαντλήθηκε με την έγκριση κονδυλίου 20 χιλ. ευρώ προς τον ΕΕΣ, και αυτό μετά από αρκετούς. κοιλόπονους και ως παραχώρηση προς την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» που νωρίτερα είχε προτείνει να στεγαστούν προσωρινά σε αντίσκηνα εντός του κάμπινγκ της Πλαζ και αυτήν του κ. Πελετίδη που ζητούσε να λειτουργήσει ο Δήμος με το κριτήριο πολιτικής προστασίας, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μόνον 20 χιλ. ευρώ ενέκρινε η πλειοψηφία του Δήμου. Και αυτά με την προειδοποίηση προς τους συμβούλους της πλειοψηφίας ότι μπορεί ο Πάρεδρος του Ελεγκτικού να μην τα εγκρίνει. Το μισό ποσόν δηλαδή απ' ό,τι κόστισε το τραπέζι της δεξίωσης που παρέθεσε προς τους επισήμους ανήμερα της εορτής του Πολιούχου μας Αγ. Ανδρέα. Τα σχόλια περιττεύουν.

Ρόλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς τιμήν τους, ανέλαβαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Αυτοί οι σύγχρονοι ουμανιστές που βρίσκονται άμεσα στο πλευρό κάθε πληττόμενου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Που δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματός των ή τη γλώσσα που μιλούν. Γιαυτό και όλοι σχολίασαν «πραγματικά πιάνει τόπο η οικονομική βοήθεια που πρέπει να δίνουμε σε αυτήν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση».

Τι έκαναν; Όσο οι επικεφαλής της «Κίνησης» καλούσαν τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας να εξασφαλίσει αντίσκηνα για τη διανυκτέρευση των περίπου πεντακοσίων προσφύγων, αυτοί έθεσαν σε δράση τον μηχανισμό της Οργάνωσης και η πρότασή τους ήταν άμεση. Διέθεσαν περίπου πεντακόσιους υπνόσακους προς ισάριθμους άστεγους πρόσφυγες, που μοιράστηκαν με τάξη και σειρά με την συνεργασία της «Κίνησης».

Όταν άλλοι έβγαζαν τα εσώψυχά τους κατά των δύστυχων προσφύγων ή επεδίωκαν νυχτιάτικα την μεταφορά τους εκτός Πατρών, εγκαλώντας τους πάντες, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η «Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων» παρέδιδαν μαθήματα ανθρωπιάς προς αυτούς που απεδείχθησαν ανεπίδεκτοι μαθήσεως!

Τη νύχτα που χιλιάδες άνθρωποι δεν είχαν καν την στοιχειώδη προστασία που τους παρείχε ο καταυλισμός και αντιμετώπιζαν την πεινά και το κρύο δοκιμαστήκαμε όλοι για την πολιτική μας στάση και συμπεριφορά αλλά και την ανθρώπινη αλληλεγγύη που οφείλουμε.

Από την πλευρά της η Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΝ καλεί «όλους τους πολίτες να συνδράμουν με την συμμέτοχη τους και την πρόσφορα των απαραιτήτων εφοδίων την «Κίνηση για την Υπεράσπιση Προσφύγων και Μεταναστών-τριών» στο δύσκολο έργο το οποίο άρχισε ήδη μόνη να επιτελεί». Αλλά και «όσους ελπίζουν ότι η φωτιά διευκολύνει σχεδιασμούς για υποτιθέμενη ''τελική λύση'' να τους εγκαταλείψουν».

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΝ Ν. Τσούκαλης και Φώτης Κουβέλης φέρνουν το θέμα στο Κοινοβούλιο, ενώ ο ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης στην Ευρωβουλή.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Μόνον ένα μέρος του καταυλισμού της αθλιότητας κάηκε. Κι όσο οι πρόσφυγες θα ζουν στην εξαθλίωση, ο καταυλισμός θα παραμένει για να μας θυμίζει ότι το πρόβλημα είναι δικό μας. Και μην ζητάμε την μετάθεση στις πλάτες άλλων Δήμων. Να τους παρασχεθούν χαρτιά νομιμοποίησης, να πάρουν πίσω τις ροζ κάρτες εργασίας που τους αφαίρεσε η Αστυνομία, να τους δοθεί ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας και έπειτα να διαλέξουν οι ίδιοι εάν θέλουν να μείνουν ή να φύγουν από τη χώρα μας.


Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ - 24.01.09