ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στον καταυλισμό έφερε για ακόμα μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα και τον άθλιο αλλά και επικίνδυνο για τη ζωή τους τρόπο που ζουν οι πρόσφυγες σ’ αυτή. Το γεγονός ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα – να είχαν καεί ζωντανοί κάποιοι πρόσφυγες ή η φωτιά να είχε εξαπλωθεί και σε διπλανά σπίτια – κάνει τις ευθύνες των αρμόδιων, Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα μεγαλύτερες.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για αδιαφορία αλλά για πολιτική επιλογή να μην εφαρμόσουν καμιά διάταξη υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων αλλά να τους αφήνουν να ζουν κάτω από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και για την περιοχή που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο καταυλισμός. Η πολιτική επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να μην αναγνωρίσει τους ανθρώπους αυτούς ως πρόσφυγες προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των υπόλοιπων κυβερνήσεων της ΕΕ που ενώ δημιουργούν πρόσφυγες με τη συμμετοχή τους σε πολέμους δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προτιμούν δηλαδή να είναι αρεστοί στους Ευρωπαίους παρά να δώσουν μια ουσιαστική λύση τόσο στους πρόσφυγες όσο και στην ίδια την Πάτρα.

Η πολιτική επιλογή να μείνουν άπραγοι παρά το γεγονός ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις φαίνεται καθαρά από τη στάση που υιοθετούν οι αρμόδιοι.

Α) Ευθύνες έχει ο περιφερειάρχης που πρότεινε τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας, αλλά δεν δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα ώστε αυτό ο χώρος να έχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες σίτισης και περίθαλψης καθώς επίσης ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για όσους ενήλικες αλλά κυρίως ανήλικους δικαιούνται άσυλο ως πρόσφυγες. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, όσο και προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, είναι να δείξει ότι δήθεν προσπαθεί να καταθέσει προτάσεις. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να πετάξει την καυτή πατάτα αλλού.

Β) Υπεύθυνες είναι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές το μόνο που διατυμπανίζουν είναι ότι η λύση δεν είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Προφανώς και δεν είναι αποκλειστικά δική τους, αλλά είναι ΚΑΙ δική τους!!! Και μάλιστα η ευθύνη αυτή μεγαλώνει εξαιτίας της στάσης όλο το τελευταίο διάστημα που αντί να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σοβαρότητα το μόνο που προσπαθούσαν να κάνουν είναι να δηλώνουν ότι είναι παράνομη η δημιουργία χώρου φιλοξενίας στην Πάτρα. Τώρα όμως έχουν αναγκαστεί να κοιτάνε και προς αυτή την κατεύθυνση για λύση.

Γ) Οι βουλευτές του νομού αλλά και τα κυβερνητικά κόμματα, που εκτός από υποσχέσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις, δεν έχουν σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Προφανώς συμφωνούν με την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά στα πλαίσια της ψηφοθηρίας κάνουν πως ενδιαφέρονται.

Δ) Την μεγαλύτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι και το αρμόδιο, είναι αυτό που με το μεγαλύτερο θράσος χλευάζει όλη την Πάτρα αλλά και εγκληματεί απέναντι στους πρόσφυγες αφού είναι συνειδητά απών. Οι προτάσεις που κάνει σε κλειστές συσκέψεις έχουν σαν στόχο είτε τη δημιουργία φυλακών στις οποίες θα στοιβάζονται σαν σκουπίδια οι πρόσφυγες, είτε τη μετατροπή του λιμανιού σε φρούριο για τη δήθεν ασφάλεια (στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να εξασφαλίσουν κλειστό λιμάνι ώστε όταν θα επιχειρήσουν να το ιδιωτικοποιήσουν να μην είναι από κανένα προσβάσιμο), είτε τη παράνομη σύλληψη και επαναπροώθηση στην Τουρκία καταπατώντας κάθε δικαίωμα που έχουν οι πρόσφυγες αλλά και κάθε διεθνή συνθήκη.

Όλοι οι παραπάνω προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την αγωνία δεκάδων Πατρινών που αφήνονται μόνοι τους να αντιμετωπίσουν μαζί με τους πρόσφυγες ένα ζήτημα, όπως το προσφυγικό που συνεχώς διογκώνεται. Και το κράτος επιλέγει συνειδητά να κρύβεται και να εφαρμόζει αντιμεταναστευτική πολιτική.

Ευθύνες όμως έχουν και όσοι την αγωνία προσπαθούν να την μετατρέψουν σε ξενοφοβία και ρατσισμό. Κάνουν λόγο για άλωση της Πάτρας και προβάλουν τη διάλυση του καταυλισμού, έφτασαν μέχρι και το σημείο να μιλούν ότι το ζητούμενο είναι να φύγει ο καταυλισμός με οποιοδήποτε τρόπο και ας πάει οπουδήποτε αλλού. Θεωρούμε ότι με το ατύχημα της πυρκαγιάς κανένας δεν ένιωσε ούτε στο ελάχιστο ικανοποίηση, όσο κι αν αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της μαζικής ύπαρξης των προσφύγων. Για το λόγο αυτό τέτοιου είδους απόψεις πολύ περισσότερο ακροδεξιές απόψεις όχι μόνο θα πρέπει να απομονωθούν διότι, όχι μόνο είναι επικίνδυνες, αλλά και γιατί προσβάλλουν την Πάτρα που έχει παράδοση σε δημοκρατικές ευαισθησίες και πολιτικές πεποιθήσεις ενώ δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Είναι αυτές οι απόψεις που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο αφού το μόνο που τους ένοιαζε είναι να διατυπώσουν ότι δεν θέλουν κανένα καταυλισμό.

Ως «Κίνηση» θεωρούμε ότι είναι θετικό ότι πλέον, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, παρατηρούνται μετατοπίσεις. Όμως, εκτός από τα λόγια χρειάζονται και πράξεις. Για το λόγο όχι μόνο η «Κίνηση», ούτε μόνο όσοι είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες πιο ενεργά, αλλά το σύνολο της Πατρινής κοινωνίας και όσοι έχουν δημοκρατικά αισθήματα, από την Αγυιά μέχρι τα Ζαρουχλέικα να διεκδικήσουμε ουσιαστική λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

o Ενάντια στην εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, του υπουργείου αλλά και του περιφερειάρχη ως εκπροσώπου τους στην περιοχή.

o Ενάντια στην φοβία της Τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει πράγματα, αντί να σέρνεται και να αρνείται.

o Ενάντια στις μειοψηφικές αλλά υπαρκτές ακραίες ρατσιστικές κορώνες.

o Ενάντια σε όσα ΜΜΕ προσπαθούν να λαϊκίσουν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου για να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σας καλούμε όλους να προχωρήσουμε από κοινού:

üΣε μοίρασμα ρούχων και τροφίμων την Κυριακή 01/02 13.00 στον υπάρχον καταυλισμό. Μετά την πυρκαγιά οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη τη στήριξη και ενίσχυσή μας

üΣε μαζική διαμαρτυρία στο Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να σταματήσει ο εμπαιγμός από την πλευρά των αρχών

üΝα σταλούν μαζικά αποφάσεις και ανακοινώσεις στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας από φορείς, σωματεία, συλλόγους, προκειμένου να σταματήσει αυτή η πολιτική στάση, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και η κοροϊδία προς τους Πατρινούς

üΣε εκδήλωση την Παρασκευή 06.02 στις 20.00 στη Λέσχη Εκτός Γραμμής (Άστιγγος 37 και Μουρούζη) για να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τα αιτήματα που μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση, με συμμετοχή Ιταλίδας δημοσιογράφου που συμμετέχει σε κινήσεις για την πάψη επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ιταλία

üΣε συγκέντρωση - πορεία το Σάββατο 07.02 στις 12.00 στη πλατεία Όλγας

Και να διεκδικήσουμε:

Ø Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες ώστε να μην δημιουργούνται τα προβλήματα που έχει ένας πρόχειρος καταυλισμός.

Ø Να αναλάβει το υπουργείο την ευθύνη για τη δημιουργία του, όχι σαν φυλακή, αλλά σαν πραγματικό χώρο φιλοξενίας.

Ø Η ΤΑ να υποδείξει τοποθεσία που να είναι σε περιοχή εντός κοινωνικού ιστού, γιατί τότε το σχέδιο θα είναι αποτυχημένο και γιατί αυτό θα είναι σαν μια φυλακή την οποία κανένας δεν θέλει

Ø Το υπουργείο εσωτερικών και η αστυνομική διεύθυνση να σταματήσουν τις παράνομες συλλήψεις και να εκδώσουν χαρτιά σε όσους τα δικαιούνται. Τότε δεν θα υπάρχει και παρανομία στην μετακίνησή τους.

Ø Η ΕΕ να σταματήσει να ενισχύει τα αίτια της προσφυγιάς, πολέμους και κατοχές, βλ. πρόσφατο παράδειγμα Παλαιστίνης. Να πάψει να εθελοτυφλεί και να πετάει το μπαλάκι μόνο στις χώρες εισόδου. Θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική που να σταματήσει τα αίτια της προσφυγιάς και από την άλλη να παρέχει άσυλο στους πρόσφυγες. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γίνεται τώρα, π.χ. η φασιστική πολιτική Μπερλουσκόνι στην Ιταλία



Μόνη λύση η κοινή δράση και η κοινή διεκδίκηση ελλήνων και προσφύγων ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική.



Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/ στριών