ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ!

Την Παρασκευή άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πάτρα, μια διοργάνωση της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών. Η ιδιαιτέρως μαζική παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών και οι παραγωγικές συζητήσεις, που έθεσαν νέους στόχους και κατέληξαν σε αποφάσεις για μελλοντικές δράσεις, ήταν τα δύο κυρίαρχα στοιχεία του φεστιβάλ.

Οι πιο συγκινητικές στιγμές της διοργάνωσης ήταν αναμφίβολα αυτές της πορείας των προσφύγων από τον καταυλισμό μέχρι την πλατεία Γεωργίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Στόχος της πορείας ήταν να μπορέσουν οι πρόσφυγες του καταυλισμού να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, αλλά και η έμπρακτη αμφισβήτηση του κοινωνικού αποκλεισμού που τους έχει επιβληθεί και που τους θέλει περιορισμένους στον καταυλισμό, μακριά από τη ζωή της πόλης.

Έτσι, περισσότεροι από 1500 άνθρωποι χωρίς χαρτιά, «παράνομοι», διαδήλωσαν με θάρρος, μαζί με μέλη της Κίνησης και να διανύσουν περίπου 4 χιλιόμετρα, μέχρι το κέντρο της πόλης φωνάζοντας με ξέφρενο ενθουσιασμό “Άσυλο!Άσυλο!”. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεχύθηκαν στον παραλιακό δρόμο της Πάτρας, άρωμα ελευθερίας κατέκλυσε την ατμόσφαιρα. Κραυγές χαράς, χειροκροτήματα, άνθρωποι να χοροπηδούν, να τραγουδούν και να γελούν δυνατά, άλλοι πιασμένοι χέρι-χέρι και άλλοι κρατώντας υποτυπώδεις αλυσίδες για την περιφρούρηση μιας πραγματικά ορμητικής πορείας, που σε όλη τη διαδρομή μαγνήτιζε όλο και περισσότερους πρόσφυγες, που συνέρρεαν καθ' όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, για να ενωθούν με τους διαδηλωτές.

Και οι συζητήσεις του φεστιβάλ, όμως, για την Ευρώπη-Φρούριο, τα σχολεία μεταναστών, τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, τη νομιμοποίηση, το εργασιακό και το ρατσισμό αποδείχθηκαν ιδιαίτερα παραγωγικές, αφού υπήρξε μαζική συμμετοχή και στην πλειονότητά τους κατέληξαν σε συμπεράσματα και αποφάσεις για μετέπειτα δράση. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η σύσταση ενός γραφείου πληροφόρησης, στην Πάτρα, για τα νομικά δικαιώματα των προσφύγων, καθώς και τη δημιουργία ενός Στεκιού μεταναστών, ως χώρο συνεύρεσης, κοινωνικοποίησης και αντιρατσιστικής δράσης.

Αν και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο φεστιβάλ δεν ήταν ιδιαιτέρως μαζική, ωστόσο είναι σίγουρο ότι η διοργάνωση έθεσε το μεταναστευτικό ζήτημα στην Πάτρα, σε νέα βάση και αποτέλεσε τροφή για περαιτέρω συζητήσεις με τους κατοίκους. Για να δοθεί η ευκαιρία στο αντιρατσιστικό κίνημα που χτίζεται σιγά-σιγά στην πόλη, να επικοινωνήσει πως: «Εκείνο για το οποίο θα μετανιώσει η δική μας γενιά δεν είναι τόσο η σκληρότητα και οι αδικίες των κακών ανθρώπων, όσο η απαράδεκτη σιωπή των καλών», (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Τέλος, τα αιτήματα του φεστιβάλ συνοψίζονται στη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων φιλοξενίας προσφύγων, την άμεση χορήγηση ασύλου και τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών. Επίσης, την εγγραφή των παιδιών τους στα Δημοτολόγια και την ισότιμη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών/τριών. Τέλος, την παύση της κατασταλτικής πολιτικής σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.

Μαρία ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Πηγή: εφημερίδα "Αυγή" - 21/10/2008

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ

Κλείνοντας έναν χρόνο από τη συγκρότησή της, η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών-τριών της Πάτρας διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ιδιαίτερα πετυχημένο αντιρατσιστικό φεστιβάλ τόσο όσον αφορά τη μαζική συμμετοχή ντόπιων και ξένων στις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις του, όσο και από πλευράς πολιτικού περιεχομένου. Πάνω από όλα, το φεστιβάλ της Πάτρας αποτέλεσε μια κεντρική και ταυτόχρονα δυναμική παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στην πόλη όπου συμπυκνώνεται με τους πιο δραματικούς και κρίσιμους όρους το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και σε μια περίοδο που δρομολογείται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές η δημιουργία ενός κέντρου κράτησης-φυλακής προσφύγων έξω από την πόλη.
Σε αυτήν την ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία και εν μέσω μιας χωρίς προηγούμενο ρατσιστικής εκστρατείας από την πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ, το σύνθημα του φεστιβάλ "Άσυλο στους πρόσφυγες" αντήχησε στην πόλη κατά τη διάρκεια της πορείας 1.000 Αφγανών προσφύγων και το αίτημα για τη δημιουργία ενός ανοιχτού στην κοινωνία κέντρου φιλοξενίας μέσα στην πόλη τέθηκε για άλλη μια φορά σε αντιπαράθεση με τον εγκλεισμό και την καταστολή, πολιτικές στις οποίες συντείνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και το τοπικό -και όχι μόνο- ΠΑΣΟΚ.
Η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης πάνω στο προσφυγικό ζήτημα στην Πάτρα έχει σαφώς ευρύτερη πολιτική σημασία για το αντιρατσιστικό κίνημα και την Αριστερά. Πρώτα από όλα καθώς αφορά στην απόκριση της κοινωνίας απέναντί στο διεθνές κοινωνικό ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο τίθεται στο τοπικό επίπεδο με όρους επείγοντος. Οι στην πλειονότητά τους πρόσφυγες πολέμου από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Σουδάν και ανάμεσα τους ένας μεγάλος αριθμός ανηλίκων, ζουν κάτω από συνθήκες διαρκούς διακινδύνευσης της ζωής τους και υφίστανται καθημερινά τη βία και την παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η μη αναγνώρισή τους από το ελληνικό κράτος ως προσφύγων και η άρνηση παροχής στέγης και περίθαλψης στο όνομα της "μη προσέλκυσης" άλλων αποτελεί τον πυρήνα του προβλήματος.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα στην Πάτρα και ο "πόλεμος του λιμανιού" εκδηλώνονται ως η άλλη όψη των επιχειρήσεων αποτροπής της μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα, στο Αιγαίο και στον Έβρο. Έτσι, ενώ στα "εξωτερικά" σύνορα οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι "εισβολείς", στο σύνορο της Πάτρας υψώνεται το τείχος της Ευρώπης φρούριο που τους εγκλωβίζει, εμποδίζοντας να φύγουν και αναγκάζοντας τους σε μια διαβίωση σε έναν κενό, μεταβατικό χώρο και χρόνο, μια "transit" κατάσταση, μια γκρίζα ζώνη εκτός κοινωνίας. Όντας την ίδια στιγμή "εσωτερικό" και "εξωτερικό" σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί ένα ιδιότυπο συνοριακό καθεστώς: χωρίς διατυπώσεις και ελέγχους για τα εμπορεύματα και τους πολίτες της Ε.Ε. και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο στο ταξίδι από την Ιταλία προς την Ελλάδα^ από την άλλη μεριά είναι το τελευταίο "σκληρό" σύνορο προς τη δυτική Ευρώπη. Στην πραγματικότητα το σύνορο το φέρουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και δεν είναι άλλο από το καθεστώς εξαίρεσης από τα δικαιώματα, στο οποίο τους καταδικάζει η "πολιτισμένη" Ευρώπη.
Από αυτή τη σκοπιά, ο εγκλωβισμός στην Πάτρα χιλιάδων προσφύγων που επιθυμούν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν μπορεί να κατανοηθεί ως "αποτυχία" ή "έλλειψη" μεταναστευτικής πολιτικής, όπως ισχυρίζονται δεξιά και αριστερά. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα της σχετικής επιτυχίας των ευρωπαϊκών αντι-μεταναστευτικών πολιτικών με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται απόλυτα. Οι βασικές αιτίες της αύξησης του προσφυγικού πληθυσμού στην πόλη της Πάτρας είναι-σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη δυτική Ευρώπη- η σκλήρυνση των ελέγχων και οι επαναπροωθήσεις από την Ιταλία, καθώς και οι απελάσεις προσφύγων από τις χώρες της Schengen στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου.
Γι' αυτό μια ευρύτερη, διεθνής προσέγγιση των σύγχρονων μεταναστεύσεων είναι απαραίτητη για το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που καλείται σήμερα να δώσει μια ακόμη μάχη σε τοπικό επίπεδο. Η αποδοχή της δημιουργίας ενός κέντρου κράτησης προσφύγων στην Αχαΐα σηματοδοτεί τη συστηματοποίηση και επέκταση της πρακτικής της φυλάκισης των προσφύγων "χωρίς χαρτιά". Είναι φανερό ότι στο σύγχρονο ευρωπαϊκό απαρτχάιντ που ετοιμάζεται η Ελλάδα θα αναλάβει χρέη συνοριοφύλακα. Σε αυτήν την απεχθή εξέλιξη οφείλουμε όλοι και όλες να προβάλουμε την άνευ όρων αλληλεγγύη μας στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Και είναι σίγουρο ότι η πολύπλευρη υποστηρικτική και κινηματική παρέμβαση του ενωτικού σχήματος της "Κίνησης" της Πάτρας θα αποδειχτεί καθοριστική και τον επόμενο χρόνο.

Γιώργος Μανιάτης
Μέλος του Δικτύου Κοινωνικής
Υποστήριξης Προσφύγων
και Μεταναστών

Πηγή: εφημερίδα "Η εποχή" - 26/10/2008

ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Το 1o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην Πάτρα, που διοργανώθηκε από την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών (η οποία μετρά πλέον ένα χρόνο δράσης) έγινε πραγματικότητα, την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις στήθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πλατεία Γεωργίου και οι χιλιάδες Πατρινών, μεταναστών/τριών και προσφύγων που βρέθηκαν εκεί, έδωσαν στο χώρο το χαρακτήρα -έστω και για λίγο - Ανοιχτής Πόλης.
Μαζί μας ήταν το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η Καμπάνια "Όχι στο Ρατσισμό από Κούνια" , το Φόρουμ Μεταναστών, οι Γιατροί του Κόσμου, Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Γαλέρα, ο Σπόρος. Η πλατεία γέμισε από ενημερωτικά τραπέζια και ταμπλό του Σχολείου της Κίνησης "Eν Κινήσει", της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, της ΕΛΜΕ Αχαΐας, της πατρινής συλλογικότητας "ΑΣ.ΤΟ. επικοινωνούμε" αλλά και του συνόλου σχεδόν (πλήν του ΚΚΕ και του ΝΑΡ) των αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστικών κινήσεων που στηρίζουν το κίνημα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες/τριες και πρόσφυγες. Σημαντική εικαστική συμβολή, η προσφορά των πολύχρωμων πανό με συνθήματα και σκίτσα, από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών Χανίων. Η ηχηρότερη απουσία δυστυχώς ήταν αυτή των ΜΜΕ. Οι τοπικές εφημερίδες και η τηλεόραση, εξυπηρετώντας πάντα την επίσημη πολιτική της ξενοφοβίας και του αποκλεισμού, επέλεξαν να αγνοήσουν ένα τόσο σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοσιογραφίας. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε πολυεθνική κουζίνα, συναυλία από γκρουπ από την Ελλάδα τις Φιλιππίνες, την Καταλανία, το Αφγανιστάν. Έγιναν δυο συζητήσεις, η πρώτη αφορούσε στο προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και η δεύτερη στην (αντί)μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας και τα πολιτικά, εργασιακά και κοινωνικά προβλήματα των μεταναστών/τριών.
Όπως ήταν αναμενόμενο με βάση τη συγκυρία στην Πάτρα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στους χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες που συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό, χωρίς καμιά επίσημη μέριμνα για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, την απουσία ύδρευσης και αποχέτευσης ή τη φροντίδα των ανηλίκων. Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ "Άσυλο Τώρα !" συμπυκνώνει σε δυο λέξεις την απαίτηση όλων μας να αποκτήσουν υπόσταση οι άνθρωποι που προσφεύγουν στη χώρα μας, στην πόλη μας και τη γειτονιά μας, διωγμένοι από τυραννικά καθεστώτα και ξένους εισβολείς. Η απαίτηση αυτή δεν είναι απλά ανθρωπιστική, όπως εύστοχα διευκρίνισε η Ι. Κούρτοβικ στην εισήγησή της ο ανθρωπισμός είναι μια παραχώρηση. Εμείς δεν παραχωρούμε λίγη ανθρωπιά, απαιτούμε να μην υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, απαιτούμε πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες μας και οργανώνουμε την αντίστασή μας σε μια Ευρώπη που μέρα με τη μέρα τα περιστέλλει στο όνομα της ασφάλειας - όχι της δικής μας, αλλά της Αγοράς. .Ακριβώς για αυτό, η ολιγόωρη κατάληψη της μεγάλης πλατείας από τους "Άθλιους των Πατρών", τους Αφγανούς, ο ηχηρός λόγος ενός Αφγανού από τα μεγάφωνα και η ζωηρή παρουσία Σομαλών, Σουδανών, Μαροκινών. Είναι αυτή ακριβώς η διεκδίκηση του δημόσιου χώρου και η κοινωνικοποίηση της πολιτικής που τρόμαξε τα ΜΜΕ και προσπάθησαν να μας κρύψουν.
Μετά από αυτό το επιτυχημένο Φεστιβάλ η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών προχωρά με πιο απαιτητικό προγραμματισμό. Σχεδιάζουμε καμπάνια για την νομιμοποίηση όλων των προσφύγων (θα επανέλθουμε ειδικότερα στο θέμα) και δημιουργία Στεκιού Μεταναστών/τριών.

Κωνσταντίνα Κουλουμπή

Πηγή: εφημερίδα " Η εποχή" - 29/10/2008

A COMMENT ABOUT THE 1ST ANTI-RACIST FESTIVAL OF PATRAS

Samos, October 23 2008


It was marvellous to be at Patra’s first Anti-Racist Festival despite the rain on Saturday night. On Samos, where we live now, we have heard much about the situation of refugees and immigrants in Patras. About the inhumane condition of the camp and the attempts by the authorities to destroy it. We also heard about the resistance to these attacks. Even so, for many of the refugees who land on the beaches of Samos it will be Patras where they will go in their attempts to travel onwards. So it was wonderful to see this festival in one of the most central squares of Patras. For two days thousands of people passing the square in their cars would have seen that the issues of refugees and immigrants were right in the centre of their town and lives. Afghans, Palestinians, a range of African nationalities were also in the square and participating in meetings alongside hundreds of local residents. There is a long way to go before the solidarities of the Festival become the daily reality but these two days were a fine step forward.

Chris Jones

Tony Novak


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Φτάνει πια με την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον των μεταναστών!

Εδώ και αρκετό καιρό η αστυνομία έχει εντείνει τους ελέγχους και τις πιέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας, πάντα με τη δικαιολογία της προστασίας και της ασφάλειας (ποιου, αλήθεια;). Η εικόνα είναι πάντα η ίδια: βία και αυθαιρεσία, εξευτελισμός και αναίτιες συλλήψεις ανθρώπων με ή χωρίς χαρτιά, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια πόλη που τους γκετοποιεί και τους αρνείται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.
Η αυθαιρεσία όμως δεν σταματά εδώ. Τις τελευταίες ημέρες, αστυνομικοί εισέβαλαν σε γραφεία και σπίτια-έδρες μεταναστευτικών σωματείων και συλλόγων, με το πρόσχημα της καταγραφής των στοιχείων τους για τυπικούς λόγους. Ξέρουμε, βέβαια, καλά ότι απλώς προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και καταστολής ακόμα και στα επίσημα και νόμιμα σωματεία, κοινότητες και εκπροσώπους των μεταναστών, ώστε να φοβούνται να υψώνουν τη φωνή τους και να ζητούν δικαιώματα, να υποβαθμίσουν τη δράση τους όσον αφορά την οργάνωση και τις διεκδικήσεις των μεταναστών. Η αστυνομία δεν διστάζει να κάνει εφόδους σε νόμιμα σπίτια και να τρομοκρατεί, όπως δεν διστάζει να ξεγυμνώνει ανθρώπους στο δρόμο, να τους προσβάλλει, να τους βασανίζει σε κρατητήρια και να τους απελαύνει.
Απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία, που θέλει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να
σκύβουν το κεφάλι και να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να δουλεύουν με σκληρούς όρους αλλά να μην έχουν κανένα δικαίωμα, να μην μπορούν να διεκδικήσουν άσυλο και να κρατούνται σε κέντρα-φυλακές, δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι. Απέναντι στην καταστολή των «χωρίς δικαιώματα», προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους και όλες, νομιμοποίηση των μεταναστών-τριών, άσυλο στους πρόσφυγες. Να αντισταθούμε στην καταστολή, τη βία, την αυθαιρεσία.
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ CONTAINER ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας
Κανάρη 20 26222 Πάτρα
Τηλ. 2610 341 123 fax 328 179
e-mail n.tsoukalis@gmail.com
http://ntsoukalis.blogspot.com

ΠΑΤΡΑ 17-10- 08
Δελτίο τύπου


Κράτηση μεταναστών σε container στο λιμάνι της Πάτρας και άρνηση εισόδου σε βουλευτή και δικηγόρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα των συνθηκών κράτησης των μεταναστών στην Πάτρα ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Στις 13 Οκτωβρίου, αντιπρόσωπος της Κίνησης για την Προστασία των Μεταναστών και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με επικεφαλείς τον τοπικό βουλευτή και το δικηγόρο της Οργάνωσης επιχείρησαν να επισκεφθούν το χώρο κράτησης μεταναστών προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους κρατούμενους στα πλαίσια εντολής εκπροσώπησης τους για την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Ο συγκεκριμένος χώρος κράτησης είναι ουσιαστικά ένα container 25 τ.μ., ανήλιο με τρείς μικρούς φεγγίτες για εξαερισμό. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανύπαρκτες καθώς καταγγελίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι ενίοτε ανέρχονται στους πενήντα κοιμούνται στο δάπεδο.

Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν για να ελέγξουν το χώρο, ο μεν βουλευτής για την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο δε δικηγόρος στα πλαίσια της εντολής εκπροσώπησής τους, αντιμετώπισαν την άρνηση των υπευθύνων ασφάλειας του λιμανιού να τους επιτρέψουν την είσοδο. Οι υπεύθυνοι ανέφεραν ότι εκτελούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία η είσοδος επιτρέπεται μετά από εξουσιοδότηση του Υπουργείου.
Σύμφωνα όμως με τον ΑΚ (άρθρα 217-235), μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος απαιτεί πληρεξούσιο για την πράξη που επιχειρεί ο δικηγόρος, επιβάλλεται να το προσκομίσει. Διαφορετικά η πληρεξουσιότητα τεκμαίρεται. Για το λόγο αυτό ο Κώδικας Δικηγόρων (Ν.Δ.3026/1954, άρθρο 45) ορίζει ότι η είσοδος στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ελεύθερη και επιτρέπεται στους δικηγόρους με την απλή επίδειξη της ταυτότητάς τους.

Εξάλλου, ο ΚΠΔ προβλέπει ότι σε περίπτωση προσωρινής κράτησης (283 ΚΠΔ) επιβάλλεται η πρόσβαση σε δικηγόρο χωρίς την απαίτηση εξουσιοδότησης, όχι μόνο λόγω της εφαρμογής του άρθρου 6, παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά και λόγω του πρακτικώς ανεφάρμοστου της εξεύρεσης δικηγόρου από το ίδιο το πρόσωπο που κρατείται. Και ο Σωφρονιστικός κώδικας όμως προβλέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία και πρόσβαση σε συνήγορο (άρθρ. 51 παρ.1, 53 παρ.2 Ν. 2776/1999).
Δεδομένου ότι υπέρ της πρόσβασης των δικηγόρων σε κέντρα κράτησης έχει ταχθεί και ο συνήγορος του πολίτη και ότι το συγκεκριμένο container βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του λιμανιού, δίπλα στο σημείο υποδοχής, ελεύθερο περιμετρικά στη θέα οποιουδήποτε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Βάσει ποιάς διάταξης και ποιών εντολών απαγορεύτηκε στον νομικό προστάτη των κρατουμένων η είσοδος στο χώρο κράτησής τους;
2. Tι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να εγγυηθεί την απρόσκοπτη πρόσβαση των δικηγόρων στα κέντρα κράτησης οποιασδήποτε μορφής, βεβαιώνοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του ελληνικού και διεθνούς νομοθετικού πλαισίου;
3. Γιατί απαγορεύεται σε βουλευτές η είσοδος σε χώρους κράτησης χωρίς ειδική άδεια και πώς είναι δυνατόν να ασκήσουν έτσι τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου;
4. Με ποιο τρόπο σκοπεύει να διασφαλίσει τα δικαιώματα των μεταναστών οι οποίοι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους τρείς μήνες;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αθήνα, 13-10-2008

Τις τελευταίες 25 ημέρες η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών έχει κλείσει τις πύλες της και αρνείται την παραλαβή αιτημάτων ασύλου. Εκατοντάδες πρόσφυγες στην περιοχή της Αττικής στερούνται της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, κινδυνεύοντας να συλληφθούν και να απελαθούν ανά πάσα στιγμή. Ενώ οι πρόσφυγες σχηματίζουν ουρές έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη ζητώντας - χωρίς αποτέλεσμα- την προστασία του Ελληνικού κράτους, στη συνέχεια μπορεί να συλληφθούν στους δρόμους της Αθήνας, ως παράνομα διαμένοντες στην Ελληνική επικράτεια.

Η πρακτική αυτή αποτελεί μέρος της πολιτικής με την οποία το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας (απέλαση και κράτηση προσφύγων, μη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, μη δίκαιη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, μηδαμινό ποσοστό αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα, πλήρης έλλειψη κοινωνικής μέριμνας, αστυνομική βία) και έχει ως αποτέλεσμα την καταστολή τους και την αποστέρηση των δικαιωμάτων τους.

Η Ελληνική Αστυνομία ακολουθώντας αυτή την πρακτική αυθαιρετεί και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας (Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το νομικό καθεστώς των προσφύγων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κλπ)
Ζητάμε την αποτελεσματική προστασία των προσφύγων και το σεβασμό των
δικαιωμάτων τους

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
omadadikigorwn@lists.riseup.net
Ακαδημίας 60, Αθήνα
τηλ. επικοινωνίας: 6972224233

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΑΦΙΣΑ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

«ΑΣΥΛΟ ΤΩΡΑ»
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΣΤΡΙΩΝ
ΠΛ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 17,18 ΟΚΤΩΒΡΗ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/10/08



18:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ στον πολυχώρο Έσπερο (Πλ. Γεωργίου) με θέμα:

«Πρόσφυγες και Ευρώπη – Φρούριο»


Ομιλητές: Κούρτοβικ Ιωάννα – Δικηγόρος,

Valentina Itri- Οργάνωση «Arci» (Ιταλία)

Λαδάς Βασίλης – Δικηγόρος

Αφγανός Πρόσφυγας

Εκπρόσωπος Κίνησης

Παρεμβάσεις από οργανώσεις και άτομα που έχουν ενεργοποιηθεί στο ζήτημα



ΣΥΝΑΥΛΙΑ (20:30 – 24:30)

20:30 – 21:00 Εργαστήρι Παραδοσιακών Οργάνων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας

21:15 – 22:15 Nur cultural art society & Samand Ali (Παραδοσιακά-Αφγανιστάν)

22:35 – 23:15 Minus One (rock - Φιλιππίνες)

23:30 – 24:30 Aramateix (Ska - Καταλoνία)


ΣΑΒΒΑΤΟ 18/10/08



11:00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Workshop). Χώρος διεξαγωγής: πολυχώρος Έσπερος (Πλ. Γεωργίου)


ΣΥΝΑΥΛΙΑ (13:00 – 14:30)

13:00 – 13:20 Δημόπουλος Σταύρος

13:30 – 14:30 Δανάη Παναγιωτοπούλου (acoustic jazz)


18:00 ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ στον πολυχώρο Έσπερο (Πλ. Γεωργίου) με θέμα:

«Αντι-μεταναστευτικές πολιτικές: Νομιμοποίηση, εργασιακό, ρατσισμός»


Ομιλητές: Καψάλης Αποστόλης,νομικός

Φαρμακίδης Κώστας (Κίνηση Δικηγόρων- Αθήνα)

Εκπρόσωπος καμπάνιας: «Όχι στον Ρατσισμό από Κούνια»

Εκπρόσωπος «Δεύτερης Γενιάς Μεταναστών»

Εκπρόσωπος Σχολείου Μεταναστών «Εν Κινήσει»

Παρεμβάσεις από οργανώσεις και άτομα που έχουν ενεργοποιηθεί στο ζήτημα


ΣΥΝΑΥΛΙΑ (20:30 – 24:30)

20:30 – 20:50 Feel in (hip-hop)

20:50 – 21:20 Dagobah System (hip-hop)

21:40 – 22:10 Coup de grâce (funky-soul-reggae)

22:20 – 22:50 Have you ever tasted a cold spring (post rock)

23:00 – 23:30 Grand Zero (pop rock)

23:30 – 24:30 Abbie Gale (indie)

Παράλληλα και τις δύο ημέρες θα υπάρχουν στην πλ. Γεωργίου:

  • Ενημερωτικά τραπεζάκια από μεταναστευτικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις από Πάτρα και υπόλοιπη Ελλάδα
  • Εκθέσεις φωτογραφίας & γελοιογραφίας
  • Κουζίνα μεταναστών
  • Προβολές

1st ANTIRACIST FESTIVAL PATRAS: “ASYLUM NOW”

The Movement for the Support of Migrants and Refugee rights of Patras is organising on October 17th and 18th 2008 the 1st Antiracist Festival in the central square of the city called Saint George. it will include discussion panels, exhibitions and concerts.

The general subject is immigration in Patras. In detail the discussions and exhibitions will mainly focus on the refugee issues of the city:

1. The by the authorities planned “center of hospitality” which is planned to be a place outside the city under the custody of the Ministry of Interior where more than 200 police officers will be employed. Thus, contrary to the demands of the solidarity groups the state is planning a new detention center obviously in order to remove the refugees from the self-constructed transit camp instead of improving the living conditions.

2. The demand to grand asylum to the refugees in the light of new presidential decrees which will harshen the measures against immigration. The main discussion will be supported by the participation of the leading Greek refugee lawyer Jana Kourtovic, the former Afghan interpretor of the Red Cross in Patras Aman M. who was until recently employed for the programme for the support of unaccompanied minors, the only NGO project working since years with the refugees of Patras, and Gabriele del Grande, an Italian activist working and producer of the well known internet site www.fortresseurope.blogspot.com. Other participants include refugee and immigrant communities, solidarity groups and NGOs.

As a communications form to the society and between activists, social workers of the field and migrants themselves, the festival plays an important role for the future of the transit camp in Patras, since we have seen in the last months a imense worsening of the situation, within others due to increasingly devastating living conditions of the refugees in the transit camp, the closing of the Red Cross support programme and harshening measures of the authorities.

We have to fight together for...

.. the right to asylum
... against the Dublin convention
... open borders and the freedom of movement
... human rights for everybody

And against illegal...

... detention and fines for the act of illegal exit from the country
... deportation of refugees from Italy to Greece
... all froms of police violence
... all forms of discrimination and racism

The Movement for the Support of Migrants and Refugee rights of Patras