ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Μετά τη καθιερωμένη συνέλευση της Δευτέρα 25/2 η Κίνηση αποφάσισε να επισκεφτεί τον καταυλισμό των προσφύγων το Σάββατο 1η Μαρτίου στις 11:30 για τη διανομή τροφίμων (τα τρόφιμα έχουν ήδη αξασφαλιστεί). Ωστόσο είναι απαραίτητη η παρουσία μας για να βοηθήσουμε στη διανομή.

Επόμενη συνέλευση της Κίνησης τη Τρίτη ( και όχι Δευτέρα) 5 Μαρτίου και ώρα 20:30 στο Ινστιτούτο Πουλαντζά, Πατρέως 28, 1ος όροφος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ

Πάτρα,

Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008

Για τη στέγαση των ανήλικων προσφύγων στο Ίδρυμα Κωφών

Οι τοπικές αρχές αποδεικνύουν συνεχώς την αδιαφορία, απαξίωση και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στην πόλη μας και που είναι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των εμπόλεμων καταστάσεων που επικρατούν σ’ αυτές. Επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η έκθεση «του Συνήγορου του Πολίτη» που καταλογίζει ευθύνες τόσο στους τοπικούς άρχοντες αλλά και στην κυβέρνηση, ότι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, έχει απόλυτο δίκιο. Επιβεβαιώνει τις θέσεις της Κίνησης, αφού αρχικά η Σουηδία αλλά πλέον και η Γερμανία καταγγέλλουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές των τελευταίων αιτών ότι καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά, όμως, την πρότασή τους να μεταφερθούν οι ανήλικοι πρόσφυγες στο ίδρυμα Κωφών και αποκατάστασης αναπήρων, ξεπέρασαν κάθε όριο! Η πρόταση αυτή είναι τουλάχιστον πρόχειρη, περισσότερο ανεφάρμοστη και τελικά τελείως απαξιωτική και για τους πρόσφυγες αλλά και για τα παιδιά που στεγάζονται στο ίδρυμα αυτό. Δείχνει στάση ισοπέδωσης και περιθωριοποίησης αλλά και γκετοποίησης όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, και δεν είχαν την τύχη να είναι «υγιείς», αδιαφορώντας για το ποια είναι τα προβλήματα και για το πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια τέτοια κίνηση, όχι απλώς περισσότερα προβλήματα στην λειτουργία του ιδρύματος που έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό κι αυτόν εξυπηρετεί, αλλά θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στους ανήλικους πρόσφυγες που θα μεταφέρονταν εκεί. Το τσουβάλιασμα ανθρώπων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση!

Από τη δική μας την πλευρά επιμένουμε ένα από τα βασικά μας αιτήματα, ως Κίνηση, να παραμένει η δημιουργία σταθμού φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, προκειμένου να πάψουν αν ζουν σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες του πρόχειρου καταυλισμού που έχουν στήσει. Αυτό αποτελεί καθοριστικό ζήτημα τόσο για τη δικιά τους διαβίωση και επιβίωση όσο και για τη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός αυτός. Το ίδιο και η παροχή ασύλου που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μετακινούνται και να ταξιδεύουν νόμιμα. Οτιδήποτε άλλο δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που οι αιτίες που ανάγκασαν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων των οποίων είναι θύματα.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος ή κατώτερος

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Το Σάββατο 23/2/2008 και ώρα 11:30 η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών θα βρίσκεται στο καταυλισμό των προσφύγων όπου θα γίνει συλλογή και διανομή ρούχων αλλά και τροφίμων στους πρόσφυγες. Φέρτε μαζί σας ότι μπορείτε να διαθέσετε. Σας περιμένουμε.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα

Η μαρτυρική τους πορεία συνεχίζεται, το πρόβλημα της Πάτρας διαιωνίζεται.

Ποιος επιτέλους έχει την ευθύνη, ποιοι όφειλαν και οφείλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Τι κάνουμε όλοι εμείς;

“Λαθρομετανάστες”, τολμούν οι θρασείς ν΄ αποκαλούν τους συνανθρώπους μας. Λες και υπάρχουν άνθρωποι που είναι λαθραίοι. Αυτοί που τη ζωή τους έκλεψαν, λαθραίους τους αποκαλούν, χωρίς αιδώ, χωρίς τσίπα.

Καθένας πρέπει να έχει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα , τα αναφαίρετα από τις διεθνείς συμβάσεις, από τους νόμους και το Σύνταγμα. Μπροστά στην πόρτα μας σήμερα εξελίσσεται το φαινόμενο της πλήρους αγνόησης και της βάρβαρης καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Άνθρωποι στοιβαγμένοι και πεταμένοι στην κυριολεξία στο δρόμο δεν μπορούν να διεκδικήσουν όσα για όλους εμάς θεωρούνται αυτονόητα. Εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, ξεριζωμένοι από την χώρα τους, κάτι που τους επιβλήθηκε και δεν ήταν επιλογή τους, βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αντιμετωπίζοντας τον εμπαιγμό και την ταλαιπωρία, διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στην προσπάθειά τους να δουν μια χαραμάδα στη ζωή που τους στέρησε τα πάντα. Διωγμένοι από την πατρίδα τους, σπρωγμένοι από τον πόλεμο, που άλλοι επέλεξαν γι΄ αυτούς, ξεκίνησαν την δική τους Οδύσσεια στο δρόμο για τη δύση, στη γη εκείνων που τους έσπρωξαν στην προσφυγιά.

Η απάντηση σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολία για το γιατί και πού πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι βρίσκεται στο κείμενο ενός Αφγανού δημοσιογράφου :

«Κανείς άνθρωπος δεν επιλέγει την ξενιτιά, όταν στη χώρα του μπορεί να ευημερήσει, να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Όταν στερείται αυτά τα αγαθά, θα αναζητήσει την τύχη του σε κάποια άλλη χώρα , σε μια άλλη περιοχή του κόσμου, που θα προσπαθήσει να την αισθανθεί ως νέα πατρίδα του. Οι περισσότεροι λαοί έχουν εμπειρίες μετανάστευσης και δεν θα έπρεπε να στερούν από τους συνανθρώπους τους τη φροντίδα και την αγάπη που αναζήτησαν και οι ίδιοι.»

Άνθρωποι χωρίς ελπίδα αψηφούν κάθε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου. Είκοσι οχτώ χρόνια πόλεμοι και συμφορές συντελούνται στο Αφγανιστάν. Κάθε νέος Αφγανός, που είναι σήμερα κάτω των 28 χρόνων, από τότε που άνοιξε τα μάτια του στον κόσμο δεν είδε τίποτε άλλο παρά πόλεμο, καταστροφή και αίμα, δεν άκουσε άλλο ήχο παρά τον ήχο της βόμβας.

Πού βρίσκονται αυτοί οι νέοι σήμερα; Κάποιοι απ΄ αυτούς και ακόμα πιο μικροί, παιδιά 12χρονα, στέκονται ανήμποροι δίπλα μας.

Εμείς αλήθεια τι κάνουμε σήμερα γι΄ αυτούς τους συνανθρώπους μας;

Πώς είναι δυνατό να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό των αρχόντων της πόλης και της χώρας μας;

Γιατί είναι εμπαιγμός και κατάντια η στάση του Πόντιου Πιλάτου που επέλεξαν οι τοπικοί άρχοντες, σε Δήμο, Νομαρχία και Περιφέρεια, μπροστά στην ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι ντροπή για τον λεγόμενο πολιτισμό μας οι κυβερνήσεις τωρινές και προηγούμενες να συμπεριφέρονται με αυτό τον ανάλγητο και απάνθρωπο τρόπο. Είναι ηθικά και πολιτικά έκθετοι έναντι της ιστορίας του λαού μας, που έχει βιώσει στο κορμί του όλη την απανθρωπιά της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Η ιστορική μνήμη δεν μας εγκατέλειψε όλους εμάς του πολίτες και δεν απωλέσαμε την κοινωνική μας ευαισθησία και ανθρωπιά.

Είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόντες κάτοικοι αυτής της πόλης. Είμαστε εμείς που δηλώνουμε ότι θα γίνουμε ανάχωμα στα σχέδιά τους να οικοδομήσουν ρατσιστικά τείχη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα φως ελπίδας, ένα αποκούμπι ν΄ αποθέσουν τη φτωχή ζωή τους .

Διεκδικούμε την ανθρωπιά μας και δεν θα επιτρέψουμε να ντροπιαστεί μια ολόκληρη πόλη κι ένας λαός. Διεκδικούμε να κάνουμε απλά το καθήκον μας απέναντι στο συνάνθρωπο.

Ø Ζητάμε η τοπική εξουσία και η κυβέρνηση να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες και στην κοινωνία της Πάτρας.

Ø Να παρθούν τώρα μέτρα ανακούφισης και όχι μέτρα τρομοκρατίας και αστυνόμευσης. Η ζωή δεν φυλακίζεται, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Ø Να δοθεί άμεσα στους πρόσφυγες πολιτικό άσυλο για να μπορούν νόμιμα πλέον να μετακινούνται ελεύθερα, να έχουν δικαίωμα στην εργασία, στη ζωή.

Ø Να φτιαχτεί σταθμός φιλοξενίας σε μέρος κατάλληλο και όχι να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες του πρόχειρου καταυλισμού

Ø Δίνουμε το χέρι μας και κρατάμε σφιχτά την υπόσχεση ότι η ανθρωπιά δεν θα μας εγκαταλείψει, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν θα βρουν αποκούμπι, οι πρόσφυγες μπορούν να υπολογίζουν στους πολίτες αυτής της πόλης.

Ø Να σταματήσουν η κυβέρνηση, ο Δήμος και η Νομαρχία να αρνούνται τις ευθύνες που έχουν

Η επιχείρηση «σκούπα» , που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε τη βούλησή μας να πράξουμε ότι είναι δυνατό για τη ματαίωση τέτοιων σχεδίων σήμερα και στο μέλλον. Καλούμε σε συμπαράσταση κάθε πολίτη αυτής της πόλης .

Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα και ξέρουμε καλά όλοι μας ποιοι ευθύνονται γι αυτό. Μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε στην επίλυσή τους. Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι τους. Όχι στην ξενοφοβία και στο ρατσισμό.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

Πάτρα 5/2/2008

ΤΕXΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΠΑΤΡΑΣ Αριθμ.Πρωτ.209/5/2

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κουκούλι Πάτρας

263 34 Πάτρα

Πληροφορίες: Μ.Πενταράκη

Τηλέφωνο 2610- 369121 (125)

FAX 2610-369174


ΠΡΟΣ:

Μέλη Ε.Π.

ΜΜΕ

Αρμόδιοι Φορείς

ΣΚΛΕ

Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας

Ψήφισμα Αλληλεγγύης προς τους Πρόσφυγες,

Εμείς τα μέλη του συμβουλίου της Κοινωνικής Εργασίας ξέρουμε ότι στις μέρες μας ζούμε τη μαζικότερη ιστορικά μετακίνηση πληθυσμών στον πλανήτη. Ιστορικά, η κατεύθυνση της μετακίνησης ήταν και είναι από τις φτωχές και εξαθλιωμένες περιοχές προς τις πλούσιες και αναπτυγμένες. Βασική αιτία της μετανάστευσης η φτώχια. Βασική αιτία της προσφυγιάς οι πόλεμοι, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στη χώρα του μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ειρήνη.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων και των αυταρχικών καθεστώτων είναι και οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, που ζουν στην πόλη της Πάτρας, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται… λαθρομετανάστες. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και ότι ό κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του. Ο κώδικας δεοντολογίας των κοινωνικών λειτουργών αναφέρει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί οφείλουν να αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής διάκρισης καθώς και να προασπίζουν τον χάρτη των οικουμενικών ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά, καλούμε τους συναδέλφους/ισσες, φοιτήτριες/τές και συμπολίτες μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών και λοιπών προσφύγων και να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων και μεταναστών/στριών. Καλούμε, επίσης, τους κατοίκους της Αγιυάς, όπου βρίσκεται ο πρόχειρος καταυλισμός, να απαιτήσουν κι αυτοί μαζί με μας την άμεση επίλυση της κατάστασης, μέσα όμως από μια λύση που να μην αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αναγνωρίζουμε ότι για να λυθεί η επιβαρυμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής της Αγιυάς θα πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις κατεδάφισης και να ξεκινήσουν οι «επιχειρήσεις κατασκευής’ ενός σταθμού φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανοικτός και κομμάτι της Πατρινής κοινωνίας που να προσφέρει αξιοπρέπεια τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους της περιοχής.

Δηλώνουμε ότι τα μέλη του συμβουλίου του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας πρόκειται να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι προσπάθειες αστυνομικής διαχείρισης του προβλήματος όχι μόνο δεν συνάδουν με τη δεοντολογία του κλάδου μας αλλά τον στοιχειώδη ανθρωπισμό, τα ήθη και τον πολιτισμό μας, αλλά ούτε κάν επιλύουν το πρόβλημα, καθώς απλώς επιχειρούν, εθελοτυφλώντας, να το μεταθέσουν σε άλλο τόπο και χρόνο, ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής και όχι αστυνομικού τύπου πολιτικές.. Απαιτούμε να σταματήσει η επιχείρηση «σκούπα». Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς, την κεντρική διοίκηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράση για να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων (με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά). Διεκδικούμε 1. Αναγνώριση πολιτικού ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτικών προσφύγων της περιοχής –Απαιτούμε την νομιμοποίηση όλων λόγω ανθρωπιστικών λόγων- Τήρηση των διεθνών νομικών συνθηκών – Να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των προσφύγων

2. Άμεση εύρεση και δημιουργία χώρου διαμονής – σταθμού φιλοξενίας που να ικανοποιεί τις απαραίτητες ανθρώπινες ανάγκες με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (αναγκαίος αριθμός κλινών, συσσίτιο, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, γραφείο νομικής και κοινωνικής υπηρεσίας και ιατρείο )

Ζητάμε, επίσης,, να αποσυρθεί ο ελληνικός στρατός από το Αφγανιστάν. Ζητάμε οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπούν σε κοινωνικές δαπάνες. Πιστεύουμε, ακράδαντα ότι μόνο με μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής μπορεί να επέλθει η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε στις αστυνομικές επιχειρήσεις τύπου «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τις αξίες της κοινωνικής εργασίας καθώς και τον πολιτισμό μας και την δημοκρατική μας κοινωνία και γιατί καθιστά τους ανθρώπους περισσότερο ευάλωτους στα κυκλώματα διακίνησης του οργανωμένου εγκλήματος . Θεωρούμε ότι βασικό κριτήριο μίας δημοκρατικής κοινωνίας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πιο ευάλωτα μέλη της και οι Αφγανοί που ζουν στον καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου είναι συνάνθρωποί μας που οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949

WWW: http://www.eina.gr * Email: cgian@med.upatras.gr


Αρ. Πρωτ: 4/22-1-2008

Πάτρα, 22 Ιανουαρίου 2008


ΨΗΦΙΣΜΑ


Προς:

  • Τα Μ.Μ.Ε.



Η Ε.Ι.Ν.Α. πιστεύοντας ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος και ότι όλοι, πρόσφυγες ή μετανάστες, δικαιούνται να έχουν νομική υπόσταση σε μια πολιτισμένη χώρα στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες που έχουν βρεθεί στην πόλη μας (ενδιάμεσο σταθμό στο εξαντλητικό και μακρύ ταξίδι τους) ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους που χρόνια τώρα μαστίζονται από πολέμους φτώχια και ανέχεια.

Στα Νοσοκομεία της πόλης μας τους συναντάμε καθημερινά, εξαθλιωμένους, ανήμπορους, πεινασμένους ζητώντας να τους βοηθήσουμε να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ζητάμε από την Πολιτεία να σεβαστεί τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Ζητάμε από το Δήμο και τη Νομαρχία να φροντίσουν για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωσή τους και την ανακούφιση παράλληλα των κατοίκων της περιοχής γύρω από το Λιμάνι από τα προβλήματα που δημιουργούνται αντικειμενικά.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να φανεί αντάξια των υποχρεώσεών της και των παραδόσεων του Ελληνικού Λαού και να φροντίσει να τους εφοδιάσει με τα όποια απαιτούμενα έγγραφα θα τους επιτρέψουν να ζήσουν γιατί κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Οι επιχειρήσεις-σκούπα, αποπνέουν ρατσισμό και ξενοφοβία, και μας βρίσκουν αντίθετους. Όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά διογκώνουν τη βία που αυτοί οι συνάνθρωποί μας έχουν γευτεί κατά κόρον και σπρώχνουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΕΙΡΗΣΕΩΝ INTRACOM


Παιανία 5 Φεβρουαρίου 2008


Εδώ και 13 περίπου χρόνια, η Πάτρα αποτέλεσε τον τόπο συγκέντρωσης αρκετών προσφύγων, αρχικά Κούρδων και στην συνέχεια Ιρακινών και Αφγανών.

Αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς η φτώχια και οι πόλεμοι σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στην χώρα του μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων είναι οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται….. λαθρομετανάστες. Τόσο η χώρα μας όσο και η ΕΕέχουν την πολιτική ευθύνη της μετανάστευσης και των αθλίων συνθηκών διαβίωσης των Αφγανών προσφύγων, στην προσπάθεια τους να φτάσουν μέχρι την Δύση, αφού συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Λόγω λοιπόν αυτών των συνθηκών και την μη επίλυση του ζητήματος με θεσμικό τρόπο, παρατηρείται στις μέρες μας μια άγρια απώθηση αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δεν εφαρμόζει ούτε καν τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως χώρα, οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων σε συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που δεν θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της πόλης μας, που ξέρουν καλά τι σημαίνει προσφυγιά.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Θα αντισταθούμε στις επιχειρήσεις «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Το σοβαρότατο πρόβλημα της συσσώρευσης μεταναστών στην πόλη, χωρίς τη φροντίδα δημιουργίας υποδομών υποδοχής, χωρίς οργανωμένη παροχή βοήθειας, χωρίς συστηματική ιατρική και υγειονομική περίθαλψη, έφτασε στα όριά του.

Η πολυετής άρνηση της Πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της, δίνοντας ένα ζεστό χέρι βοήθειας σε ανθρώπους ξεριζωμένους και κυνηγημένους, όχι μόνο αναδεικνύει την απεχθή όψη της εξουσίας, αλλά επίσης διαλύει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, στρέφει τους ανθρώπους αυτούς στα κυκλώματα εκμετάλλευσης και την παραβατικότητα και οδηγεί τους πολίτες της Πάτρας στη βίαιη ανατροπή της καθημερινότητάς τους και στο φόβο, μαζί με όλες τις ανορθολογικές αντιδράσεις που τον συνοδεύουν.

Οι προσπάθειες βίαιης και μαζικής απόσβεσης του προβλήματος όχι μόνο δεν συνάδουν με τον στοιχειώδη ανθρωπισμό, τα ήθη και τον πολιτισμό μας, αλλά ούτε κάν το επιλύουν, καθώς απλώς επιχειρούν, εθελοτυφλώντας, να μεταθέσουν σε άλλο τόπο και χρόνο, ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών ζητά από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αναλάβουν, έστω και τώρα, ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και δράση και υπόσχεται κάθε υλική και ηθική στήριξη σε όλες τις δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην ορθολογική, πολιτισμένη και ήρεμη υποβοήθηση και αντιμετώπιση των μεταναστών, στην ανακούφιση των κατοίκων της πόλης και στη διεκδίκηση μιας διαχείρισης του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο συμβατής τόσο με τις αδιαπραγμάτευτες αρχές του ανθρωπισμού όσο και με το εθνικό και διεθνές δίκαιο για τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών με αποφάσεις των θεσμικών του οργάνων πρόκειται να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

Πάτρα, 28– 01– 2008

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776

Ηλ. Διεύθυνση: aelmeahaias@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το ανελέητο «κυνήγι» των Αφγανών πολιτικών προσφύγων

Συνάδελφοι,

Εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε ότι στις μέρες μας ζούμε τη μαζικότερη ιστορικά μετακίνηση πληθυσμών και λαών στον πλανήτη. Διαχρονικά η κατεύθυνση της μετακίνησης ήταν και είναι από τις φτωχές και εξαθλιωμένες περιοχές προς τις πλούσιες και αναπτυγμένες. Αιτία της μετανάστευσης η φτώχια, αιτία της προσφυγιάς οι πόλεμοι, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την περιπλάνηση και την ξενιτιά, αν στη χώρα του μπορεί να ζήσει με ασφάλεια και ειρήνη. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Ένα από τα αποτελέσματα των πολέμων είναι και οι Αφγανοί πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι από τα ΜΜΕ καλούνται… λαθρομετανάστες. Τόσο η χώρα μας, όσο και η ΕΕ, αφού συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, έχουν τη πολιτική ευθύνη της μετανάστευσης, και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής των Αφγανών προσφύγων, στην προσπάθεια να φτάσουν οι περισσότεροι μέχρι τη Δύση.

Λόγω λοιπόν αυτών των συνθηκών και τη μη επίλυση του ζητήματος με θεσμικό τρόπο, παρατηρείται τις μέρες μας μια άγρια απώθηση αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν στον Ήλιο μοίρα.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση η οποία δεν εφαρμόζει ούτε καν τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως Χώρα, οι οποίες προστατεύουν τα δικαιώματα των προσφύγων. Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς να φροντίσουν για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων σε συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής που δεν προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της πόλης μας, που ξέρουν καλά τι σημαίνει προσφυγιά.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες. Θα αντισταθούμε στις επιχειρήσεις «σκούπα», που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν σκουπίδια, γιατί προσβάλλουν τον πολιτισμό μας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού Αχαΐας επιβεβαίωσε (κατά πλειοψηφία) ότι δεν έχει πολιτικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος στην πόλη μας. Γύρισε με αυθάδεια την πλάτη στην προσφορά της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών για κάθε υλική και ηθική στήριξη σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες. Γύρισε την πλάτη στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας να αναλάβουν ιατροί εθελοντικά την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων. Γύρισε την πλάτη στους καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης του νομού. Γύρισε την πλάτη στους συγγραφείς της πόλης που επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι δεν είναι σκουπίδια για να τους πετάμε σε χωματερές. Αγνόησε διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα μας, αρνήθηκε να πιέσει την Κυβέρνηση στην κατεύθυνση χορήγησης ασύλου και τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, αρνήθηκε να σταθεί στο ύψος των εκατοντάδων Πατρινών που έχουν συνδράμει και θα ακολουθήσουν να συνδράμουν τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας. Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πλήρως εναρμονισμένη με την κυρίαρχη πολιτική της Ευρώπης Φρούριο παραδίδει και πάλι τους πρόσφυγες , ανάμεσά τους και εκατοντάδες ανήλικα παιδιά πίσω στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, γίνεται συνένοχη στους καθημερινούς θανάτους των προσφύγων («παράπλευρες’ απώλειες στις απεγνωσμένες προσπάθειες διαφυγής στη Δύση) και βεβαίως διαιωνίζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους τους πρόσφυγες (που προφανώς δεν θα εξαφανιστούν όσο οι πόλεμοι και τα αυταρχικά καθεστώτα συνεχίζουν) αλλά και τις συνέπειες για μερίδα κατοίκων της πόλης. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε –ακυρώνοντας το ρόλο του-να μην κάνει τίποτα. Μαζί με όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους αυτής της πόλης επιμένουμε να δείχνουμε το μόνο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ζητάμε να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο για τους πολιτικούς πρόσφυγες, απονομή ασύλου και διασφάλιση αξιοπρεπής διαβίωσης, εκπαίδευσης και εργασίας για όσους/ες το επιθυμούν.

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας στην συνεδρίαση του στις 04/02/2008, εκτός της ημερήσιας διάταξης, εξέτασε το μείζον ζήτημα της πόλης μας που αφορά τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται περαστικοί κοντά μας, έχοντας σαν σκοπό την λαθραία επιβίβαση σε κάποιο καράβι με προορισμό χώρες της Ευρώπης, διεκδικώντας δικαίωμα στο όνειρο και ελπίζοντας σε μια ζωή ανθρώπινη, δηλαδή το αυτονόητο.

Τις τελευταίες μέρες και ενώ το πρόβλημα οξύνθηκε σημαντικά, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού αυτών των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πόλη μας, συνέπεια της ανύπαρκτης κυβερνητικής πολιτικής για τους μετανάστες, η πολιτεία έχει εξαπολύσει ένα απίστευτο προγκόμ συλλήψεων και εκτοπισμού, που έχει χαρακτηριστεί σαν «διακριτική σκούπα», χωρίς να υπάρχουν στοιχεία πόσοι έχουν συλληφθεί και που τους έχουν πάει. Δεν ξέρει κανένας.

Το μεγάλο αμάρτημα είναι πως βρίσκονται εδώ καταδιωγμένοι από την πατρίδα τους εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Αν όμως έμεναν, είχαν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση, την υποταγή και τον θάνατο. Αυτό που ζητούν είναι να ζήσουν. Εμείς έχουμε δικαίωμα να τους το στερήσουμε;

Ζητάμε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα από την Κυβέρνηση, που να δίνει διέξοδο στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, αλλά και στους πολίτες της πόλης μας.

Ζητάμε να σταματήσει κάθε αστυνομική δίωξη, κάθε επιχείρηση, κάθε καταστολή.

Ζητάμε να τους παρασχεθεί κάθε διευκόλυνση προκειμένου να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.

Το δικαίωμα να είσαι, να αισθάνεσαι και να ζεις σαν άνθρωπος είναι ίδιο για όλους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2008

Ελλάδα: Οι καταγγελλόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορα πρέπει να διερευνηθούν

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φαίνεται να διαπράχθηκαν από μέλη του ελληνικού λιμενικού σώματος στο Αιγαίο. Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκαν και μίλησαν με 13 άτομα, που δήλωσαν ότι παρεμποδίστηκαν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος μέσω θαλάσσης, ότι κακοποιήθηκαν από ένστολους που πιστεύουν ότι ήταν μέλη του ελληνικού λιμενικού σώματος και ότι απωθήθηκαν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ βρίσκονταν σε πλοιάρια που δεν ήταν αξιόπλοα.

Μετά από δημοσιεύματα για το περιστατικό στον τουρκικό Τύπο στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2008, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν και πήραν συνεντεύξεις από τα 13 άτομα, που βρίσκονται υπό κράτηση στην περιοχή του Αϊβαλί στην Τουρκία αφού περισυλλέχθηκαν από τις τουρκικές λιμενικές αρχές. Όλοι τους είναι άνδρες και αγόρια από το Αφγανιστάν και 8 από αυτούς είναι ανήλικοι.

Οι 13 άνθρωποι, που έδωσαν συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία ο καθένας ξεχωριστά, ανέφεραν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο όταν αναχαιτίστηκαν από ένστολους, μερικοί εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες που κάλυπταν το πρόσωπο, που επέβαιναν σε δύο σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία. Ορισμένοι από τους Αφγανούς περιέγραψαν ότι οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους χτύπησαν, τους χαστούκισαν και τους κλώτσησαν. Έδειξαν στους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας σημάδια στο σώμα τους που είπαν ότι προέρχονται από το συμβάν. Τα δύο νεαρότερα αγόρια της ομάδας, ετών 9 και 13, είπαν ότι οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους κακομεταχειρίστηκαν. Το εννιάχρονο παιδί είπε ότι το γρονθοκόπησαν και το κλώτσησαν και το 13χρονο είπε ότι το χαστούκισαν στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Οι Αφγανοί κατάγγειλαν επίσης ότι τους έσκισαν με μαχαίρι τα υπάρχοντά τους, μεταξύ αυτών τις τσάντες και τα ρούχα τους. Διέταξαν ορισμένους να βγάλουν τα ρούχα τους, τα οποία στη συνέχεια πέταξαν στη θάλασσα. Μερικοί, όπως και τα δύο ανήλικα αγόρια, ανέφεραν ότι τους άφησαν με τα εσώρουχά τους. Όλοι όσοι είχαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα ανέφεραν ότι τους τα πήραν.

Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει την ευθύνη να διασφαλίζει την προστασία των ατόμων που βρίσκονται στον χώρο δικαιοδοσίας της από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο χώρος δικαιοδοσίας περιλαμβάνει κάθε επιχείρηση που διενεργείται στην επικράτεια του κράτους. Η επικράτεια ενός κράτους δεν περιορίζεται στο χερσαίο χώρο, αλλά περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες, εάν συνέβησαν όπως περιγράφονται, αποτελούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας κατά το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης και Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι Αφγανοί ανέφεραν ότι τους έβαλαν σε φουσκωτά που δεν είχαν αρκετά κουπιά και τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα τρύπησαν και στη συνέχεια τους είπαν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των ευθυνών της Ελλάδας σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της για το σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή.

Οι καταγγελίες αυτές συμφωνούν με άλλες αναφορές για καταπατήσεις που φθάνουν στη Διεθνή Αμνηστία τους τελευταίους μήνες, αλλά και με τις καταγγελίες που περιλαμβάνονται σε έκθεση που δημοσίευσαν τον Οκτώβριο 2007 δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Pro-Asyl και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών, με τίτλο «‘Η αλήθεια είναι σκληρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί’: Η κατάσταση των προσφύγων στο Αιγαίο και οι πρακτικές του ελληνικού λιμενικού σώματος». Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στις 19 Δεκεμβρίου 2007 θέτοντας υπ’ όψη του ανησυχίες για τις ενέργειες του λιμενικού σώματος και ζητώντας διευκρινήσεις για την εκπαίδευση και την ιεραρχική υπαγωγή των μελών του, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διατάξει αμερόληπτη, ανεξάρτητη και πλήρη έρευνα για το πρόσφατο αυτό περιστατικό, να δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της και να διασφαλίσει ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσα μέλη των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας βαρύνονται με υπόνοιες ότι έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας καταγγέλλει τις προσαγωγές-απαγωγές Αφγανών προσφύγων από την αστυνομία πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι αυτοδιοικητικές αρχές της πόλης. Η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη με κάθε μορφή διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου διεθνών συμβάσεων που έχει ήδη υπογράψει η χώρα μας. Η κρατική αυθαιρεσία όμως δεν μπορεί να καταστείλει την ανθρωπιά μας. Δεν ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι το πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Δεν ξεχνάμε ότι δεν έκαναν αυτοί τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμος ήρθε στα σπίτια τους. Οι τοπικές αρχές (Φούρας και Κατσικόπουλος) ανίκανες να λύσουν πολιτικά το πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και νομικής στήριξης των ανθρώπων αυτών, κρύβονται πίσω από τα κράνη και τις ασπίδες των σωμάτων ασφαλείας. Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να διατηρούν το πρόβλημα και να εξασφαλίζουν μισθούς σε δουλέμπορους για παραπάνω δρομολόγια. Δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στην ΄΄τελική λύση΄΄ που προετοιμάζουν στην Πάτρα οι τοπικές αρχές και η αστυνομία. Να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων, αντιστεκόμενοι/ες στο ρατσισμό και την καταστολή, απαιτώντας άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στο λιμάνι της Πάτρας προσπαθεί να δέσει η υποκρισία και ο ρατσισμός

«Πάτρα, η πύλη προς τη Δύση» είναι το μήνυμα του Δήμου Πατρέων στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για τους εκατοντάδες πρόσφυγες της πόλης, όμως, είναι μια πύλη της Ευρώπης-Φρούριο. Πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν, βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στην πόλη της Πάτρας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν λαθραία στα πλοία για την Ιταλία, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική τους ακεραιότητα και την ελευθερία τους.

Εγκλωβισμένοι, καθώς δεν μπορούν με νόμιμο τρόπο ούτε να μείνουν ούτε να φύγουν από τη χώρα, ούτε βέβαια να γυρίσουν στην πατρίδα τους, από την οποία έφυγαν λόγω του πολέμου και της φτώχειας. Άστεγοι ή εγκατεστημένοι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με παράγκες, οι πρόσφυγες της Πάτρας -που σε μεγάλο ποσοστό είναι ανήλικοι- είναι οι σύγχρονοι παρίες του πολιτισμού μας, άνθρωποι χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, θύματα της παράλογης και ρατσιστικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της αναλγησίας και εγκατάλειψης από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές αρχές.

Το κλίμα έντασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη της Πάτρας και τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος προσφύγων είναι μια κρίσιμη δοκιμασία όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά για όλους και όλες μας. Κι αυτό γιατί αυτή τη φορά δεν είναι απλώς κάποια τοπικά ΜΜΕ, οι επιχειρηματίες του λιμανιού ή ρατσιστικές ομάδες, αλλά οι ίδιες οι τοπικές αρχές που προωθούν και συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός κλίματος ξενοφοβίας και «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο Δήμος και η Νομαρχία, αντί να διεκδικούν από την κυβέρνηση αρωγή για να βελτιώσουν τις συνθήκες στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για να εκδιωχθούν από την Πάτρα. Για τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχο κ. Φούρα μόνη λύση είναι η καταστολή, καθώς αρνείται με ένταση κάθε συζήτηση για τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου υποδοχής. Από την άλλη, ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Κατσικόπουλος, εμμέσως πλην σαφώς, «καλεί» τους κατοίκους να αναλάβουν δράση εναντίον των προσφύγων.

Η υποκρισία, όμως, έχει και τα όρια της.

Δεν μπορούμε να είμαστε στο πλευρό των λαών του Αφγανιστάν και του Κουρδιστάν όταν αυτοί βομβαρδίζονται, και όταν φτάνουν στην πόρτα μας να μιλάμε για «κίνδυνο από τις ορδές των λαθρομεταναστών».

Δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατυμπανίζει την αντιρατσιστική του στάση προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, να τους καλεί να ψηφίσουν για την ανάδειξη του προέδρου του και από την άλλη να μην αντιδρά στα ξενοφοβικά κηρύγματα του Δημάρχου που στηρίζει.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τα μηδενικά ποσοστά αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, γεγονός που οδηγεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στην παρανομία και τη στέρηση κάθε δικαιώματος.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη βία, τον εξευτελισμό και τους βασανισμούς προσφύγων από το λιμενικό και την αστυνομία στο λιμάνι της Πάτρας στα σύνορα και στα κρατητήρια.

ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η ύπαρξη χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν την Ηρώων Πολυτεχνείου, τους χώρους γύρω από το καγκελόφρακτο λιμάνι, αλλά και τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Έχουν πλημμυρίσει οι γύρω δρόμοι, τα πάρκα, ακόμα και οι είσοδοι των πολυκατοικιών, αφού ειδικά τώρα το χειμώνα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και προκειμένου να επι βιώσουν και να προστατευθούν από τη βροχή και το κρύο οι πρόσφυγες στοιβάζονται σ’ αυτές. Άλλωστε ο πρόχειρος καταυλισμός που έχουν επιχειρήσει να φτιάξουν δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο διαμονής ούτε για αδέσποτα ζώα.

Είναι εμφανές ότι στην πόλη μας σήμερα ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι εκατοντάδες πολιτικοί πρόσφυγες, ως επί τω πλείστον Αφγανοί, βιώνουν καθημερινά άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την πείνα, την έλλειψη στέγης, τις αρρώστιες, το κρύο. Και η μόνη διέξοδος που έχουν είναι η λαθραία επιβίβασή τους σε κάποιο καράβι για την Ευρώπη αναζητώντας κάπου αλλού μια καλύτερη τύχη, φεύγοντας από αυτό τον γολγοθά. Τα αποτελέσματα αυτού του παραπάνω φαινομένου είναι εμφανή και στις ζωές του συνόλου των συμπολιτών μας (προσφύγων και μη).

Το φαινόμενο αυτό όμως δεν έχει μόνο τοπικά ή εθνικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια το θέμα των πολιτικών προσφύγων πανευρωπαϊκά έχει πάρει πραγματικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η βασική αιτία είναι επιλογή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και γενικότερα η εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει στις πατρίδες των προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική έχει παγιώσει μια συγκεκριμένη κατάσταση που όχι μόνο δημιουργεί αλλά και διογκώνει το ζήτημα. Οι «αντιτρομοκρατικοί» και «ανθρωπιστικοί» πόλεμοι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στον Λίβανο καθώς και η πολιτική στήριξη αυταρχικών καθεστώτων που καταπιέζουν ολόκληρες εθνότητες όπως Ισραήλ (Παλαιστίνη), Τουρκία (Κουρδιστάν), είναι αυτοί που δημιουργούν μέχρι και σήμερα μεγάλα κύματα φυγής προς την Ευρώπη για αναζήτηση ασύλου. Ίδια είναι η και κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ καθότι και αυτή όχι μόνο δεν παίρνει πολιτικές επιλογές επίλυσης του ζητήματος (δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες, επί της ουσίας στηρίζει συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις), αντιθέτως το αναπαράγει και εκμεταλλεύεται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες.

Το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα προσπαθούσε να αποσιωπήσει την κατάσταση που δημιουργείται ή ακόμα χειρότερα προσπαθούσε να αποτρέψει την έλευση πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας είτε τοποθετώντας ναρκοπέδια στον Έβρο είτε βυθίζοντας αρκετά στα ανοιχτά του Αιγαίου. Τώρα, όμως, που η κατάσταση έχει διογκωθεί και που δεν μπορούν να την κρύψουν «κάτω από χαλάκι» επιλέγουν να δημιουργήσουν ξενοφοβικές, ρατσιστικές και εχθρικές τάσεις και συμπεριφορές του Πατρινού λαού απέναντι στους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας για να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις χώρες τους. Τέτοιες απόψεις όμως δεν θα εδραιωθούν. Άλλωστε ως Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά από προσφυγιά, έχουμε βιώσει στο πετσί μας το πόσο οδυνηρό είναι να σε ξεριζώνουν απ’ τον τόπο σου και να σε οδηγούν σε ένα ξένο και εχθρικό περιβάλλον. Οι μνήμες αυτών που έφευγαν για μετανάστες στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ είναι ακόμα νωπές. Δεν θα κάνουμε όσα δεν θέλαμε να μας κάνουν.

Τι να γίνει στην Πάτρα

Για το λιμάνι της Πάτρας και την ίδια την πόλη το φαινόμενο έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί αποτελεί χώρο σύνδεσης και εξόδου των χωρών αυτών με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων να εγκλωβίζεται στην περιοχή προσπαθώντας να συνεχίσει την πορεία προς το άγνωστο, μιας και η χώρα μας δεν αποτελεί και για αυτούς την καλύτερη επιλογή. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στις χώρες της ΕΕ στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και στην απόρριψη αιτήσεων πολιτικού άσυλου, που ξεπερνά το 99%.

Η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες σιωπούν. Η κυβέρνηση σήμερα υιοθετώντας μια πολιτική εγκληματοποίησης της μετανάστευσης επιλέγει όχι μόνο να μην επιλύσει το θέμα, αλλά με στόχο και την μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε καγκελόφραχτο φρούριο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ και τοπικούς παράγοντες να προπαγανδίζουν εναντίον των προσφύγων (εγκληματικότητα, διατάραξη της κοινωνικής λειτουργίας). Και δεν είναι λίγα τα φαινόμενα αστυνομικής και λιμενικής αυθαιρεσίας απέναντι στους πρόσφυγες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στο λιμάνι, το μαχαίρωμα του 14χρονου κ.α.

Στην λογική αυτή και με την πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες δεν είναι το πρόβλημα αλλά έχουν προβλήματα, καλέστηκαν στην περιοχή ευρείς μαζώξεις οι οποίες μετά από ολοκληρωμένο διάλογο γύρω από το θέμα κατέληξαν στην συγκρότηση «Κίνησης υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών» από την κατάσταση που επιχειρούν να δημιουργήσουν. Αλλά και για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να ξαναζούμε αρμονικά και κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες και στις γύρω περιοχές. Επιθυμούμε η μελλοντική μας δράση να συστηματοποιηθεί στους εξής άξονες :

α) την διενέργεια πολιτικών εκδηλώσεων, ενεργειών, δυναμικών κινητοποιήσεων και κινήσεων για την διεκδίκηση της νομιμοποίησης των μεταναστών - μεταναστριών, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου (που στην πράξη έχει καταργηθεί), την απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών, την κατάργηση κάθε αποκλεισμού και διάκρισης.

β) την υπεράσπιση και διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών (σε ζητήματα υγείας, παιδείας, εργασίας, σχέσεων με το κράτος-άδειών παραμονής και εργασίας κλπ), την καταγγελία και πάλη ενάντια σε κάθε αυταρχική και ρατσιστική συμπεριφορά (κρούσματα αστυνομικής βίας, προπαγάνδα ΜΜΕ και τοπικών παραγόντων).

γ) την πάλη ενάντια στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.

Παράλληλα σε αυτούς τους άξονες, το επόμενο διάστημα καλούμε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας στην διενέργεια συγκεκριμένων δράσεων (διαδηλώσεις, παραστάσεις σε τοπικά αυτοδιοικητικά όργανα, εκδηλώσεις κ.α.) για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων και την διεκδίκηση των παρακάτω άμεσων αιτημάτων:

· Αναγνώριση πολιτικού ασύλου και των νομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτικών προσφύγων της περιοχής – Τήρηση των διεθνών νομικών συνθηκών – Να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των προσφύγων.

· Άμεση εύρεση και δημιουργία χώρου διαμονής – σταθμού φιλοξενίας που να πληρεί τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες και με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (Αναγκαίος αριθμός κλινών – Συσσίτιο – Ύδρευση – Αποχέτευση – Ηλεκτρισμό – Γραφείο νομικής υπηρεσίας για την νομική κάλυψή τους – Ιατρείο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

· Άμεση τοποθέτηση επί του ζητήματος όλων των τοπικών αρμοδίων – Περιφέρεια – Νομαρχία – Δήμο.