ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΦΩΝ

Πάτρα,

Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008

Για τη στέγαση των ανήλικων προσφύγων στο Ίδρυμα Κωφών

Οι τοπικές αρχές αποδεικνύουν συνεχώς την αδιαφορία, απαξίωση και ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των προσφύγων που βρίσκονται στην πόλη μας και που είναι κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους εξαιτίας των εμπόλεμων καταστάσεων που επικρατούν σ’ αυτές. Επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η έκθεση «του Συνήγορου του Πολίτη» που καταλογίζει ευθύνες τόσο στους τοπικούς άρχοντες αλλά και στην κυβέρνηση, ότι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, έχει απόλυτο δίκιο. Επιβεβαιώνει τις θέσεις της Κίνησης, αφού αρχικά η Σουηδία αλλά πλέον και η Γερμανία καταγγέλλουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές των τελευταίων αιτών ότι καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά, όμως, την πρότασή τους να μεταφερθούν οι ανήλικοι πρόσφυγες στο ίδρυμα Κωφών και αποκατάστασης αναπήρων, ξεπέρασαν κάθε όριο! Η πρόταση αυτή είναι τουλάχιστον πρόχειρη, περισσότερο ανεφάρμοστη και τελικά τελείως απαξιωτική και για τους πρόσφυγες αλλά και για τα παιδιά που στεγάζονται στο ίδρυμα αυτό. Δείχνει στάση ισοπέδωσης και περιθωριοποίησης αλλά και γκετοποίησης όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, και δεν είχαν την τύχη να είναι «υγιείς», αδιαφορώντας για το ποια είναι τα προβλήματα και για το πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια τέτοια κίνηση, όχι απλώς περισσότερα προβλήματα στην λειτουργία του ιδρύματος που έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένο σκοπό κι αυτόν εξυπηρετεί, αλλά θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα στους ανήλικους πρόσφυγες που θα μεταφέρονταν εκεί. Το τσουβάλιασμα ανθρώπων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση!

Από τη δική μας την πλευρά επιμένουμε ένα από τα βασικά μας αιτήματα, ως Κίνηση, να παραμένει η δημιουργία σταθμού φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, προκειμένου να πάψουν αν ζουν σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες του πρόχειρου καταυλισμού που έχουν στήσει. Αυτό αποτελεί καθοριστικό ζήτημα τόσο για τη δικιά τους διαβίωση και επιβίωση όσο και για τη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο καταυλισμός αυτός. Το ίδιο και η παροχή ασύλου που θα τους δώσει τη δυνατότητα να μετακινούνται και να ταξιδεύουν νόμιμα. Οτιδήποτε άλλο δεν λύνει το πρόβλημα, απ’ τη στιγμή που οι αιτίες που ανάγκασαν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων των οποίων είναι θύματα.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος ή κατώτερος

Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών