ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ




Πάτρα 29 Φεβρουαρίου 2008


Προς τον εισαγγελέα ανηλίκων Πάτρας


Ο υπογραφόμενος Βγενόπουλος Ανδρέας του Αγγέλου, ως εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, κάτοικος Καρυάς Πατρών, τηλ. 6974786808,

καταγγέλλω τα παρακάτω περιστατικά που συνέβησαν αυτές τις μέρες στο χώρο του λιμανιού με θύματα πρόσφυγες που διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παθόντων, όπως τα καταγράψαμε σε συνομιλία που είχαμε μαζί τους καταγγέλλονται τα ακόλουθα:


ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΉΣ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

1) ΑΛΙ ΜΩΧΑΜΕΝΤ 16 ετών
Την Παρασκευή 22/2/08 9.00 – 10.00 μ.μ. έξι αστυνομικοί και τέσσερα άτομα με πολιτικά, στο χώρο του θεάτρου στη μαρίνα (δίπλα στην καφετέρια) περικύκλωσαν ομάδα νεαρών Αφγανών και τους χτύπησαν με γκλομπς. Του Αλή του έσπασαν το χέρι. Το Σαββάτο το μεσημέρι μεταφέρθηκε στον «Άγιο Αντρέα» και τοποθετήθηκε γύψος.
2) ΣΟΤΖΑΑΤ ΡΕΖΑΪ 28 ετών.
Την Παρασκευή 22/2/08 9.00 – 10.00 μ.μ. ήταν μαζί με τον ΜΩΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ στο συμβάν που αναφέρεται πιο πάνω. Ξέφυγε τρέχοντας και κρύφτηκε στο parking του Αγίου Διονυσίου. Τον εντόπισαν αστυνομικοί γύρω στις 12.30 μ.μ. και τον χτύπησαν με γκλομπ. Έχει κάκωση στον δεξιό αντίχειρα (κάταγμα?) δεν θέλησε να πάει στο Νοσοκομείο.
3) ΚΑΝΤΕΡ ΜΠΑΓΡΙ 21 ετών
Τη Δευτέρα 25/2/08 στις 10 μ.μ. περίπου συνελήφθη (ήταν μόνος του) από δύο λιμενικούς που αφού τον έβγαλαν έξω από το λιμάνι, τον χτύπησαν, τον έριξαν στη θάλασσα, τον τράβηξαν έξω, τον ξαναχτύπησαν και τον ξαναπέταξαν στη θάλασσα. Έχει αιμάτωμα στο αριστερό ζυγωματικό και την περιοχή γύρω από το μάτι (υπάρχει φωτογραφία)
4) ΡΑΜΑΖΑΝ ΚΑΡΕΜΙ 16 ετών
Την Τρίτη 3.00 -4.00 π.μ. συνελήφθη στην 1η είσοδο του Λιμανιού από λιμενικούς που τον πέταξαν (τον έσπρωξαν να πέσει) στην θάλασσα.
5) ΜΑΜΑΤΕΛΑ ΝΙΑΖΙ 26 ετών
Την Τρίτη 26/2/08 στις 9 μ.μ. περίπου ήταν με άλλον ένα Αφγανό στο θεατράκι, έξω από το χώρο του Λιμανιού. Τους περικύκλωσαν 4 λιμενικοί. Χτυπήθηκε με γκλομπ. Έχει αιμάτωμα και τραύμα στη μύτη (υπάρχει φωτογραφία). Ο δεύτερος Αφγανός ξέφυγε.
6) ΜΟΡΤΕΖΑ ΜΟΡΑΝΤΙ 20 ετών
Τρείς ένστολοι τον κυνήγησαν ενώ βρισκόταν στο parking του Αγίου Διονυσίου γύρω στις 10.00 – 10.30 μ.μ. δέχτηκε κλωτσιά στην πλάτη, έπεσε και τραυματίστηκε ελαφρά στο αριστερό ζυγωματικό.
Ένα τουλάχιστον περιστατικό την ημέρα δηλαδή.

Οι παθόντες μας δήλωσαν ότι προσφέρονται να καταθέσουν και στον εισαγγελέα εφόσον τούτο τους ζητηθεί.


Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητα των παθόντων οι οποίοι λόγω των συνθηκών παραμονής στην πόλη μας είναι ανυπεράσπιστοι, καταγγέλλουμε τα παραπάνω γεγονότα, ζητούμε την άμεση επέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Για την Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών


Βγενόπουλος Ανδρέας