Κείμενο – παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών στις 6/4/2011


Πάτρα, 06/04/2011

Κείμενο – παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών στις 6/4/2011

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών εδώ και αρκετά χρόνια προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές και ενέργειες που θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και παράλληλα θα βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης αλλοδαπών και γηγενών. Για άλλη μια φορά τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού και διεκδικητικού μετώπου πάλης που θα απαιτεί από την ελληνική Πολιτεία το σεβασμό στις ανάγκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, την κάλυψη δηλαδή των στεγαστικών, επισιτιστικών, ιατρικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών τους.

Για αυτό επισημαίνουμε ότι κάθε πρόταση που θεωρεί ότι το μεταναστευτικό θα λυθεί με την αύξηση των αστυνομικών ή κατασταλτικών μέτρων απλώς συντηρεί την κατάσταση που βιώνουμε στην Πάτρα Έλληνες και αλλοδαποί και δημιουργεί συνθήκες βίας, κοινωνικού εκφασισμού και ρατσισμού.

Ζητάμε από τις τοπικές αρχές να κινηθούν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανοικτών χώρων φιλοξενίας με οργανωμένες δομές σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για όλους τους άστεγους που διαβιούν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και τρώνε από τους κάδους των σκουπιδιών.

Ειδικά δε, για τους ανήλικους και τα θύματα βασανιστηρίων δεν υφίσταται καν θέμα πολιτικής βούλησης αλλά νομικής και ηθικής υποχρέωσης. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να θέσει τα αρμόδια Υπουργεία προ των ευθυνών τους και να πιέσει την κυβέρνηση να άρει τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι όποιες ανθρωπιστικού τύπου πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές ενέργειες για να δώσουν τη λύση που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες επιθυμούν και η κοινωνία της Πάτρας έχει ανάγκη.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ